ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Eurobank πούλησε κόκκινα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 19:37 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 19:13
H Eurobank πούλησε κόκκινα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τράπεζα Eurobank-Ergasias πούλησε πακέτο «κόκκινων δανείων» ύψους 1,5 δις ευρώ ενώ το τίμημα ανέρχεται στο 3%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ προχώρησε η Eurobank σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, η Τράπεζα Eurobank-Ergasias πούλησε πακέτο «κόκκινων δανείων» ύψους 1,5 δις ευρώ ενώ το τίμημα ανέρχεται στο 3%. Σύμφωνα με την τράπεζα, «Η πώληση αποτελεί µέρος του πλάνου της Eurobank για τη µείωση των NPEs το 2017 και αναµένεται να ολοκληρωθεί εντός του 4ου τριµήνου του 2017. Το τίµηµα ανέρχεται περίπου σε 3% σε όρους συνολικού οφειλόµενου κεφαλαίου. Η πώληση είναι ουδέτερη για την Τράπεζα τόσο σε όρους χρηµατοοικονοµικού αποτελέσµατος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια».

Από το συνολικό οφειλόµενο κεφάλαιο ύψους €1.5 δισ. των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, περίπου τα €620 εκατ. εµφανίζονται στον ισολογισµό της Τράπεζας. Με απλά λόγια,μετά την πώληση του πακέτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Eurobank θα διαγράψει από τον ισολογισμό της το ποσό του 1,5 δισ. για μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και θα ενισχύσει την εικόνα της εν όψει των stress test που έχει απαιτήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

«Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει η 100% θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services S.A (FPS) η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«H Eurobank τηρώντας τη δέσµευσή της έναντι των εποπτικών αρχών και των µετόχων της για την µείωση του χαρτοφυλακίου µη εξυπηρετούµενων δανείων της µέσω ενεργούς διαχείρισης συνήψε µια σηµαντική συµφωνία για την πώληση στην Intrum µη εξυπηρετούµενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις. Είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι που ολοκληρώνουµε σήµερα αυτή τη συµφωνία µε τον µεγαλύτερο διαχειριστή απαιτήσεων στην Ευρώπη ο οποίος είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης που εφαρµόζει» δήλωσε ο διευθύνων σύµβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

«Αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σηµαντική καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν σηµαντικά χαρτοφυλάκια µη εξυπηρετούµενων δανείων τα οποία πρέπει να διαχειρισθούν. Πιστεύουµε ότι η ελληνική οικονοµία όσον αφορά τη διαχείριση των πιστωτικών απαιτήσεων προσφέρει σηµαντικό πεδίο ανάπτυξης για την Intrum η οποία κατέχει ήδη ηγετική θέση στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intrum, Mikael Ericson.