ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκατάσταση POS σε όλα τα ταξί απαιτούν οι δανειστές

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 10:52 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 15:00
Εγκατάσταση POS σε όλα τα ταξί απαιτούν οι δανειστές
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί αντιδρούν, καθώς όπως υποστηρίζουν θα χάνουν έσοδα από την προμήθεια των τραπεζών.

Την εγκατάσταση τερματικών συστημάτων πληρωμών σε όλα τα ταξί ζητούν οι δανειστές, προκειμένου οι επιβάτες να πληρώνουν το αντίτιμο της διαδρομής με «πλαστικό» χρήμα.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί αντιδρούν, καθώς όπως υποστηρίζουν θα χάνουν έσοδα από την προμήθεια των τραπεζών.

Επίσης, υπάρχει φόβος ότι μέσω των μηχανημάτων οι εισπράξεις θα κατατίθενται σε λογαριασμό με αποτέλεσμα να γίνεται αυτόματη κατάσχεση σε όσους έχουν χρέη είτε προς την Εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτοί είναι πολλοί, μεταξύ των οδηγών ταξί, όπως επισημαίνουν.

Σημειώνεται ότι μετά το θόρυβο που ξέσπασε τις προηγούμενες εβδομάδες με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές ταξί, υπήρξαν δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν στον ΣΚΑΪ που υποστήριζαν ότι δεν έχει ελεγχθεί το σχέδιο νόμο από τις Βρυξέλλες και σημείωναν ότι θα διερευνηθεί κατά πόσο παραβιάζει τις δεσμεύσεις της χώρας για την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ενστάσεις υπάρχουν και σε δύο ακόμη σημεία του νέου νομοθετικού πλαισίου. Στο θέμα με τα πολυθέσια ταξί που άνοιξε ο νόμος Βορίδη το 2012 βάζοντας στην αγορά του μεταφορικού έργου ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α, οι δανειστές ζητούν να παραμείνει το ισχύον καθεστώς της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ πελάτη και ιδιοκτήτη. Η ομοσπονδία έχει ζητήσει να μπει ταξίμετρο και σε αυτά ή εναλλακτικά η ταρίφα να καθορίζεται βάσει χρονοχρέωσης.

Διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των αδειών ταξί που εκδίδονται από την Περιφέρεια. Με το ισχύον καθεστώς, μπορούν να εκδίδονται τρεις άδειες ανά 1.000 κατοίκους και υπάρχει η δυνατότητα από 3 τοις χιλίοις, οι άδειες να φτάσουν το 3,5% τοις χιλίοις. Οι επαγγελματίες επιχείρησαν να περιορίσουν τις άδειες στο νέο νομοσχέδιο αλλά αντιμετώπισαν αρνητική διάθεση από τους θεσμούς.