ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταφύγιο» ο νόμος Κατσέλη για χιλιάδες μπαταχτσήδες δανειολήπτες - Βελτιώσεις ζητούν οι τράπεζες

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 14:49 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 16:20
«Καταφύγιο» ο νόμος Κατσέλη για χιλιάδες μπαταχτσήδες δανειολήπτες - Βελτιώσεις ζητούν οι τράπεζες
Facebook Twitter Whatsapp

Σε απόλυτους αριθμούς χρεών, στον νόμο Κατσέλη έχουν υπαχθεί περίπου 20 δισ. ευρώ χρέη «κόκκινων» δανείων (το 20% των συνολικού ιδιωτικού χρέους προς τις Τράπεζες), τα οποία αφορούν κυρίως καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τουλάχιστον 30.000 δανειολήπτες έχουν βρει, με διάφορους τρόπους, καταφύγιο προστασίας στον νόμο Κατσέλη, που ψηφίστηκε το 2010 (και αναθεωρήθηκε πρόσφατα)έναντι των τραπεζών, ώστε να αποφύγουν την ομαλή και μόνιμη εξόφληση του δανείου τους.

Ο αριθμός των  30.000 στρατηγικών κακοπληρωτών που με αίτησή τους υπήχθησαν στο νόμο Κατσέλη προκύπτει από  εκτίμηση της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος, που πρόσφατα έκανε λόγο για έναν στους πέντε δανειολήπτες (150.000 έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη), οι οποίοι σκοπίμως αρνούνται να εξοφλήσουν τα δάνειά τους (περίπου 5 δισ. ευρώ) παρότι έχουν τη δυνατότητα εκμεταλλευόμενοι την ομπρέλα προστασίας που τους παρέχει ο νόμος Κατσέλη.

Σε απόλυτους αριθμούς χρεών, στον νόμο Κατσέλη έχουν υπαχθεί περίπου 20 δισ. ευρώ χρέη «κόκκινων» δανείων (το 20% των συνολικού ιδιωτικού χρέους προς τις Τράπεζες), τα οποία  αφορούν  κυρίως  καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τον νόμο Κατσέλη θα επανεξεταστεί και θα βελτιωθεί ενόψει της τρίτης Αξιολόγησης, ώστε να πάψουν οι κακοπληρωτές κατόπιν απαίτησης των Τραπεζών να βρίσκουν καταφύγιο στο νόμο σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και προστατεύεται από πλειστηριασμό η πρώτη τους κατοικία μέχρι τα τέλη του 2018.

Μεταξύ των βελτιώσεων που σχεδιάζονται είναι η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, η επανεξέταση περιπτώσεων δανείων όπου υπάρχουν εγγυητές και συνοφειλέτες και η επιδίωξη για ομαλή και μόνιμη εξυπηρέτηση των δανείων μετά από ρύθμιση που επιβάλλεται με δικαστική απόφαση, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί ένας στους δύο δανειολήπτες εγκαταλείπει τη ρύθμιση μετά την πληρωμή των πρώτων δόσεων.