ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται «καμπάνες» δεκάδων εκατ. ευρώ από την ΕΕ για παράνομες χωματερές και αγροτικές επιδοτήσεις

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 09:44 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 14:23
Έρχονται «καμπάνες» δεκάδων εκατ. ευρώ από την ΕΕ για παράνομες χωματερές και αγροτικές επιδοτήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Δεσμεύεται αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για επιστροφές ανεκτέλεστων έργων

Χρεωμένος με αποθεματικό 1 δισ. ευρώ είναι και για το 2018 ο  νέος προϋπολογισμός του κράτους, καθώς θα κληθούμε ως λαός και ως χώρα να επιστρέψουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γιατί κάποιοι διοικούντες ή κυβερνώντες, τώρα ή στο παρελθόν, δεν έπραξαν ως όφειλαν τη δουλειά τους, αναφορικά με συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαική Ένωση προγράμματα.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεσμεύεται αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για κάλυψη δαπανών σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά κύριο λόγο), επιστροφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποσών από ανεκτέλεστα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, επιστροφές ποσών λόγω μη επιλέξιμων δαπανών από τη χώρα μας, διορθώσεων, ανακτήσεων (επιδοτήσεων) κλπ.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω; Π.χ Λόγω αβλεψίας ή σκοπιμοτήτων από συγκεκριμένους δήμους ή Περιφέρειες (Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου) η χώρα μας θα συνεχίσει και το 2018, λόγω παλαιότερης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να καταβάλει πρόστιμο 35 εκατ. ευρώ για τις εν λειτουργία παράνομες χωματερές ή τη μη αποκατάσταση των χωματερών που έκλεισαν (32 ανάλογες περιπτώσεις από τις 92 συνολικά βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ θα κληθούμε να καταβάλουμε για τις μαύρες παραλίες και επίσης για το ότι η χώρα μας δεν έχει ορίσει επακριβώς ποιες παραλίες είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα επιστρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χορηγηθείσες κρατικές ενισχύσεις σε αγρότες υπό τη μορφή αποζημιώσεων ή επιδοτήσεων, οι οποίες δόθηκαν παρανόμως τα προηγούμενα χρόνια (ανακτήσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων).

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Διαιτητικό Δικαστήριο επιδίκασε στη χώρα μας 180 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στον Λιβανέζο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάρα για αθέτηση συμφωνίας από πλευράς ελληνικού δημοσίου.

Πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα πληρώσει η χώρα για εκπομπές ρύπων λόγω της χρήσης ως καύσιμου του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ.

Αυτά τα ποσά και αρκετά άλλα δυστυχώς θα επιβαρύνουν για ακόμη μια χρονιά όλους μας. Και είναι κρίμα, εν μέσω κρίσης, να χάνονται τεράστια κοινοτικά κονδύλια, εξαιτίας της κακοδιοίκησης, αβλεψίας, έλλειψης προγραμματισμού ή σκοπιμοτήτων τοπικών αρχόντων και κυβερνώντων.

Τα κονδύλια αυτά τα οποία ζητεί, μέσω των οργάνων της, να ανακτηθούν ως παρανόμως εισπραχθέντα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας αλλά και για την κάλυψη άμεσων κοινωνικών αναγκών.