ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο συρτάρι μεγάλη επένδυση της BlackRock στην Ακαδημία Πλάτωνος – Τι απαντά το ΥΠΕΝ

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 14:55 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 17:11
Στο συρτάρι μεγάλη επένδυση της BlackRock στην Ακαδημία Πλάτωνος – Τι απαντά το ΥΠΕΝ
Facebook Twitter Whatsapp

Από το καλοκαίρι έως σήμερα, άγνωστο γιατί, το εγκεκριμένο από το Συμβούλιο της Επικρατείας Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τη ρύθμιση των όρων και περιορισμών δόμησης σε τέσσερα οικοδομικά τετραγωνικά.

«Κολλημένη» από το καλοκαίρι στο τελευταίο μίλι βρίσκεται η επένδυση της BlackRock, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία πολυχώρου αναψυχής και εμπορίου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60) με την ονομασία Academy Gardens.

Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», από το καλοκαίρι έως σήμερα, άγνωστο γιατί, το εγκεκριμένο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που αφορά τη ρύθμιση των όρων και περιορισμών δόμησης σε τέσσερα οικοδομικά τετραγωνικά στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που περιλαμβάνουν και το οικόπεδο προς αξιοποίηση, μένει στο συρτάρι του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) αναμένοντας υπογραφές για να οδεύσει στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαζί με το ΠΔ εκκρεμεί και η υπογραφή ενός μνημονίου προθέσεων μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και του ΥΠΕΝ, το οποίο αναφέρεται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ανάληψης δράσεων από την πλευρά του επενδυτή για τη διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και δικτύου πεζοδρόμων, χώρων πρασίνου και περιβαλλοντικών δράσεων.  

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Artume (εταιρεία συμφερόντων της BlackRock η οποία κινεί την επένδυση) στην παρούσα συγκυρία από την πλευρά τους δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης του έργου. Ωστόσο, προστίθεται ότι η επενδυτική εταιρεία αποθαρρύνεται από την ανυπαρξία χειρισμών κατάλληλων να προάγουν την όλη διαδικασία.

To ακίνητο

Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 22.550 τ.μ. Η μισθώσιμη επιφάνεια, εφόσον το έργο προχωρήσει, θα είναι συνολικά 55.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφο, ενώ στο υπόγειο θα κατασκευαστούν περί τις 1.750 θέσεις στάθμευσης. Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα, ενώ 1.600 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν με τη λειτουργία του Academy Gardens.
Από το 2007 που έγινε η εξαγορά του πρώτου οικοπέδου, η Artume έχει επενδύσει συνολικά περί τα 127 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 90 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης και τα υπόλοιπα για μελέτες και πληρωμές φόρων. 

Γ. Σταθάκης: Παραμένουμε σε διάλογο με την BlackRock

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς ο υπουργός Περιβάλλοντος για το θέμα υποστήριξε ότι η επενδυτική εταιρεα παραμένει στο διάλογο με τα υπουργεία και όλες οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Όπως ανέφερε μάλιστα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι ήδη έτοιμο να κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ αυτό που εκκρεμεί είναι το σύμφωνο συνεργασίας με τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, μεταξύ της εταιρίας με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού λόγω διαφωνίας σε ζητήματα νομικής φύσεως
«Νομίζω πολύ γρήγορα θα κλείσει κι αυτό θετικά», είπε ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει: «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε καλά και σωστά».

Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης επετέθη κατά της επενδυτικής πρακτικής που είχε ακολουθήσει η ΝΔ κάνοντας λόγο για «τραγωδία» για να καταλήξει υποστηρίζοντας: «Αυτή η κυβέρνηση έκανε μεγάλες τομές, για να δημιουργήσουμε κανόνες κι ένα περιβάλλον όπου όλες οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες θα έχουν ίδια πρόσβαση και μακριά από πολιτικές διασυνδέσεις».