ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα 340 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 15:10 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 23:24
Πλήγμα 340 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της για την επιβολή του καθώς το προσδοκώμενο δημοσιονομικό έσοδο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 94 εκατ. ευρω.

Ζημιά έως και 340 εκατ. ευρώ στην οικονομία αναμένεται να προκαλέσει η επιβολή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία από τις αρχές του 2018.

Το εν λόγω στοιχείο περιλαμβάνεται στην μελέτη της Grant Thornton που συνέταξε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και παρουσιάστηκε στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της για την επιβολή του καθώς το προσδοκώμενο δημοσιονομικό έσοδο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 94 εκατ. ευρω.

Όπως εξήγησαν τα στελέχη της Grant Thornton η επιβολή του τέλους αναμένεται να επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος πλήττοντας δυσανάλογα τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις είτε αυτός μετακυλιστεί στους πελάτες είτε απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις.

Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, ο οποίος συμφώνησε για τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο πλην όμως το ανήγαγε στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Grant Thornton, το πλήγμα των 340 εκατ. προκύπτει από την αφαίρεση της θετικής συμβολής του τέλους που θα εισπράξει το δημόσιο, και το οποίο υπολογίζεται στα 94 εκατ., από τη συνολική απομείωση  των εσόδων του κράτους από την εν γένει τουριστική δραστηριότητα κατά 435 εκατ. ευρώ.

Στην απομείωση αυτή των εσόδων συνυπολογίζονται και η απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων από τις 6174 θέσεις εργασίας που θα χαθούν ως αποτέλεσμα του τέλους διαμονής.