ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Ρέγκλινγκ: Πιο σημαντική η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2017, 09:51 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2017, 09:23
Κ. Ρέγκλινγκ: Πιο σημαντική η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Facebook Twitter Whatsapp

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, ωστόσο η Ελλάδα έχει βγει από την πολύ δύσκολη φάση» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

Την σημασία των μεταρρυθμίσεων ακόμα πιο πολύ και από την στρατηγική έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα εξήρε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ειδικότερα, σε συζήτηση στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον επισήμανε ότι η μεταρρυθμιστική βούληση είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα στην Ελλάδα και όχι η έξοδος στις αγορές.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές και το κατά πόσο ο ESM θα την υποστηρίξει αν αποτύχει, ο κ.Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη 10 μήνες έως την ολοκλήρωση του προγράμματος της και ένα μεγάλο ποσό βοήθειας να λάβει ακόμη.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, σημείωσε ότι ήταν πολύ θετικό βήμα η έκδοση ομολόγων τον Ιούλιο και ότι υπάρχουν πολύ θετικά σημάδια ότι η έξοδος θα είναι επιτυχής.

Από την άλλη πλευρά παρατήρησε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την πολύ δύσκολη φάση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που απομένει να γίνει είναι η εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές.

«Πιο σημαντική από την στρατηγική έξοδο στις αγορές είναι η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δέκα μήνες θα είναι καθοριστική για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η βοήθεια που δίνει στα διάφορα κράτη ο ESM είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει πολύ προνομιακούς όρους δανεισμού και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να επιστρέφουν στη βιωσιμότητα και να δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο. Ως παράδειγμα ανέφερε την Ελλάδα η οποία όπως δήλωσε έχει λάβει από τον ESM περισσότερα χρήματα από οποιανδήποτε άλλον πιστωτή της, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε τεράστια και σε κάποιο βαθμό «μη απαραίτητη».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι δεν του αρέσει αυτό που βλέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα και σημείωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την προσδοκία ότι θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη για τον Γεωργίου. Το Εurogroup, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ , δεν μπορεί να επέμβει στο δικαστικό σύστημα της χώρας, όμως έχει καταστεί σαφές στην Ελλάδα ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι καλή για την εικόνα της.