ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα, εκτός από αυτά του προγράμματος

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2017, 18:07 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2017, 18:09
Κρ. Λαγκάρντ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα, εκτός από αυτά του προγράμματος
Facebook Twitter Whatsapp

Η κ. Λαγκάρντ διαμήνυσε πως «το ΔΝΤ δεν ζητεί κανένα νέο μέτρο παρά μόνο αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα». Συμπλήρωσε επίσης ότι «ο ελληνικός λαός σημείωσε μεγάλη πρόοδο και εργάστηκε σκληρά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα νέα μέτρα», ξεκαθάρισε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Αναφερόμενη στη χθεσινή έκθεση του Ταμείου όπου περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ του 2018 [έναντι στόχου 3,5% του μνημονίου και πρόβλεψης 3,75% στον προϋπολογισμό], η κ. Λαγκάρντ διαμήνυσε πως «το ΔΝΤ δεν ζητεί κανένα νέο μέτρο παρά μόνο αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα». Συμπλήρωσε επίσης ότι «ο ελληνικός λαός σημείωσε μεγάλη πρόοδο και εργάστηκε σκληρά».

Ταυτόχρονα επανέλαβε την απαίτηση του ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και υποστήριξε πως «συνεχίζουμε τις συζητήσεις με όλους ώστε να δούμε τη βιωσιμότητα του χρέους». 

Τον Ιούλιο, όταν το ΔΝΤ δέχτηκε να ενταχθεί επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, προειδοποίησε πως το χρέος θα καταστεί «εκρηκτικό» μετά το 2030 και θα σκαρφαλώσει στο 195% του ΑΕΠ έως το 2060.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να εκτοξευτεί στο 45% του ΑΕΠ το ίδιο έτος, τη στιγμή που οι εταίροι έχουν δεσμευθεί πως ουδέποτε θα υπερβεί το 20%.

Κατά τα άλλα και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τη φοβίζει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απωλέσει την επιρροή του με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, είπε: «Δεν έχω κανένα φόβο, έχω προσδοκίες. Έχοντας υπάρξει υπουργός Οικονομικών που δούλεψε με το ΔΝΤ και τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ ξέρω ότι η συνεργασία χρειάζεται. Θα συνεχιστεί με τρόπο που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι. Στο παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να είναι το ΔΝΤ στο κέντρο, αυτό είναι το καθήκον μας».