ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Τσακαλώτος: «Μπορούμε να προχωρήσουμε με ή χωρίς το ΔΝΤ»

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 01:46 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 20:28
Ευ.  Τσακαλώτος: «Μπορούμε να προχωρήσουμε με ή χωρίς το ΔΝΤ»
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Σε συζήτηση στο Elliot School of International Affairs συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών μεθέμα το πού οδεύει η Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε το βράδυ της Πέμπτης ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με το ΔΝΤ να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει σε αυτό, αλλά πρόσθεσε πως «είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», από αυτό.

Σύμφωνα με αναρτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στις ΗΠΑ, στο twitter , κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσακαλώτος στο Elliot School of International Affairs με θέμα το πού πάει η Ευρώπη, ο υπουργός είπε επίσης χαρακτηριστικά πως πρόσφατα «υποστήριξα στο Eurogroup ότι πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και δεν γέλασε κανένας γι' αυτό», κάτι που ο ίδιος έκρινε πως αποτελεί μια ένδειξη πως «προχωράμε».

Ακόμη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιλαμβάνεται πως υπάρχει θέμα με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να σχετίζεται με τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν διάφορες πτυχές της νέας αρχιτεκτονικής, όπως η νομισματική πολιτική (στην οποία συμπεριλαμβάνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE), η δημοσιονομική πολιτική και η λειτουργία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ως αυτόματου σταθεροποιητή, αλλά κυρίως το κοινωνικό «αποτύπωμα» που θα πρέπει να έχουν.

Στόχος αυτής της συζήτησης ήταν να προσεγγιστούν και οι μηχανισμοί που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων. Ωστόσο, έγινε ειδική μνεία στο γεγονός ότι, ανεξαρτήτως των λεπτομερειών της κάθε λύσης, ένα είναι σίγουρο: οι λύσεις που θα προκριθούν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπόκεινται σε αυστηρότερο δημοκρατικό έλεγχο που θα διασφαλίζει και τη νομιμοποίησή τους απέναντι στους πολίτες.