ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τόμσεν: Μόνο με συμφωνία για το χρέος θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα - Δεν ζητάμε νέα μέτρα

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 17:30 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 18:03
Π. Τόμσεν: Μόνο με συμφωνία για το χρέος θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα - Δεν ζητάμε νέα μέτρα
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ότι αφορά το χρέος  o Thomsen εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις να συνεχιστούν και "να υπάρχει σύντομα μια συμφωνία για να προχωρήσουμε"

 «Δεν έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε νέα μέτρα από την Ελλάδα» δήλωσε  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, την Παρασκευή, εξηγώντας ότι το Μνημόνιο του ΔΝΤ όσο και η έκθεση για τα δημοσιονομικά μιλούν για στόχο πλεονάσματος 2,2,% του ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τόμσεν διευκρίνισε ότι «έχουμε εγκρίνει το πρόγραμμα, χρειάζεται να στείλουμε αποστολή για να δούμε τα στοιχεία, αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσθέσουμε περαιτέρω πολιτικές» ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε βήματα προόδου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο για να πιάσει, τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018».

Σε ότι αφορά το χρέος  o Τόμσεν εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις να συνεχιστούν ούτως ώστε να προκύψει μια συμφωνία.

Ερωτηθείς για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ο Thomsen εστίασε στο πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να διορθωθεί. Χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη λύση της ΕΚΤ να διενεργηθούν stress tests θα οποία μπορεί να πετύχουν το σκοπό χωρίς να γίνει πλήρες AQR.

Κεφάλαιο Ευρωζώνη

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, ο  επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε: Το μήνυμά μας είναι αυτό που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο, μη χάνετε την ευκαιρία και αξιοποιήστε τη συγκυρία για δομικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

Σημείωσε ότι τα καλύτερα νέα απ’ όλα ίσως είναι ότι η ανάκαμψη μοιράζεται αναλογικά σε όλες τις χώρες.

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική, κάλεσε τις χώρες που έχουν περιθώριο να το αξιοποιήσουν για να τονώσουν την ανάπτυξη. Αντίθετα, σε κράτη με χρέος κοντά ή πάνω από το 100% του ΑΕΠ πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη. Χρειάζεται ωστόσο καλή ισορροπία, προκειμένου να μειώνεται το χρέος, χωρίς να πνίγεται η ανάκαμψη.

Για τις τράπεζες, δήλωσε υποστηρικτής των πολιτικών που έχει επιβάλει ο SSM για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι η υποστήριξη του ευρώ είναι η υψηλότερη τα τελευταία δέκα χρόνια, κάτι που είναι καλό νέο, δεδομένου ότι πριν από λίγα χρόνια είχαμε υπαρξιακή κρίση.