ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό, «Ελ. Βενιζέλος», και ΕΛΠΕ τα μεγάλα στοιχήματα των ιδιωτικοποιήσεων για το 2019

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 17 Δεκεμβρίου 2018, 07:00 / Ανανεώθηκε 17 Δεκεμβρίου 2018, 07:23
Ελληνικό, «Ελ. Βενιζέλος», και ΕΛΠΕ τα μεγάλα στοιχήματα των ιδιωτικοποιήσεων για το 2019
Facebook Twitter Whatsapp

Πάνω από 2 δισ. ευρώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του 2018.

Τρία στα τρία μεγάλα στοιχήματα ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία έχουν να κάνουν με  την πώληση μειοψηφικών και πλειοψηφικών μετοχικών πακέτων σημαντικών δημοσίων επιχειρήσεων σε μεμονωμένους επενδυτές η κοινοπραξίες , επιδιώκει να επιτύχει εντός του 2019 το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).Βασικές του προτεραιότητες θα αποτελέσουν η έναρξη, από την ανάδοχο κοινοπραξία, των εργασιών για την ανάπλαση του Ελληνικού ,η πώληση σε επενδυτή του 30% των μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ),και επίσης η πώληση πλειοψηφικού πακέτου(50,01%) τω Ελληνικών Πετρελαίων σε ένα από τα ήδη ενδιαφερόμενα κοινοπρακτικά σχήματα..

Ελληνικό

Το τίμημα που πρόκειται να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ ως πρώτη δόση το 2019 από την ανάδοχο κοινοπραξία του έργου "Global Investement Group" είναι 900 εκατ. ευρώ και αφορά σε αποτίμηση που έγινε το 2014.Το ΤΑΙΠΕΔ θα επιθυμούσε σήμερα υψηλότερο τίμημα ωστόσο η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού (έκταση 6.500 στρέμματα) κυρώθηκε από τη Βουλή και αυτό δεν αλλάζει. Πρώτος στόχος για το 2019 η παραχώρηση της άδειας του καζίνο στην περιοχή ,ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν ,το πιθανότερο το β εξάμηνο του 2019,οι μπουλντόζες για τα έργα ανάπλασης του χώρου (μητροπολιτικό πάρκο, μεζονέτες, ξενοδοχεία, ουρανοξύστης κ.λ.π.).

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)

Μετά την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" με το νέο χρόνο "ξεκλειδώνει" και η πώληση ποσοστού 30% τω μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών" η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας .Στόχος να εισπραχθεί περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ ως ενδιαφερόμενοι προαλείφονται οι τωρινοί μέτοχοι όπως η καναδική επενδυτική εταιρεία PSP που κατέχει το 40% των μετοχών του ΔΑΑ και τα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου που κατέχουν το 5%.Το υπόλοιπο 25% που κατέχει το δημόσιο θα παραμείνει στην κατοχή του..

Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.)

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας καθώς πωλείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (50,01%) της σημαντικότερης Ελληνικής επιχείρησης με εξαγωγές-μαμούθ στον κλάδο των πετρελαιοειδών.. ..Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στη διακήρυξη του διαγωνισμού για τη πρόσληψη τεσσάρων συμβούλων και σύμφωνα ,με τον προγραμματισμό τα ενδιαφερόμενα κοινοπρακτικά σχήματα θα κληθούν να υποβάλουν τις προσφορές τους έως στις 7 Ιανουαρίου...

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων του 2018

Τη ερχόμενη Πέμπτη υπογράφεται από το ΤΑΙΠΕΔ η μεταβίβαση στο Ευρωπαϊκό κοινοπρακτικό σχήμα "SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A" ποσοστό 66% του ΔΕΣΦΑ(Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου) .Ως τίμημα το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 535 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί για φέτος και το 1,3 δις ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" στη εταιρεία "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών" που το διαχειρίζεται. Συνολικά φέτος μέσω των δύο αυτών ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων ,αλλά και άλλων μικρότερων το ΤΑΙΠΕΔ θα βάλει στα ταμεία του 2,15 δισ. ευρώ.