ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 17 Δεκεμβρίου 2018, 20:54 / Ανανεώθηκε 17 Δεκεμβρίου 2018, 21:31
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου
Facebook Twitter Whatsapp

Στη Βουλή «τις επόμενες μέρες»

Στην προαναγγελία αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν, προχώρησε από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και σε απάντηση των όσων είπε ο κ. Δήμας από τη ΝΔ, ο υπουργός, δήλωσε πως η δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, δεν βελτιώνει το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά το επιδεινώνει.

«Η μεταβολή των καθαρών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ήταν 2,5 δισ. ευρώ το Φθινόπωρο του '18. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει θέμα πλήρους εκκαθάρισης αναθέσαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο να εξετάσει τις ρίζες του κακού, γιατί δεν μπορεί το Δημόσιο να εκκαθαρίσει με ταχύτερο τρόπο τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Έχει εκπονηθεί πλάνο δράσης για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση», είπε αρχικά ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε: «από τα 2,5 δισ. ευρώ, τα 1,5 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για την εκκαθάριση των οποίων δεν ευθύνεται το δημόσιο. Ένα μεγάλο κομμάτι υποχρεώσεων είναι στα δικαστήρια. Για το λόγο αυτό γιατί είναι μεγάλα τα μεγέθη που δεν έχει ευθύνη το δημόσιο, από τώρα και στο εξής, μπορώ να το καταθέσω στη βουλή τις επόμενες μέρες, η παρακολούθηση των οφειλών θα αφαιρεθεί αυτά που δεν έχει ευθύνη το δημόσιο. Αν γίνει τότε οι οφειλές θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

«Μας προβληματίζει κ. υπουργέ ότι 4 χρόνια μετά ανακαλύπτετε τώρα, αφού έχετε δεσμευτεί από το Μάρτιο ότι δεν εκκαθαρίζονται ληξιπρόθεσμες. Είχατε δεσμευτεί για πλήρη εξόφληση ληξιπρόθεσμων», απάντησε με νόημα από την πλευρά της ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας.