ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αχτσιόγλου: Πάνω από 250.000 μη μισθωτοί θα δουν μείωση εισφορών

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2018, 07:00 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2018, 07:54
Αχτσιόγλου: Πάνω από 250.000 μη μισθωτοί θα δουν μείωση εισφορών
Facebook Twitter Whatsapp

Και για τους αγρότες.

«Περισσότεροι από διακόσιες πενήντα χιλιάδες μη μισθωτοί θα έχουν από 1.1.2019 πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις» υπογράμμισε, αναφερόμενη σε μέτρα που έχουν νομοθετηθεί, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε ομιλία της, σε εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Αυτό θα το διαπιστώσετε, ήδη, με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου είναι μέτρο άμεσης εφαρμογής» πρόσθεσε η υπουργός.

«Από 1.1.2019 , διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μειώνουμε την ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη, το ασφάλιστρο δηλαδή, των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, από το 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%» είπε η υπουργός και συνέχισε: «'Αρα, από 1.1.2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές κατά 33% χαμηλότερες, από αυτές που θα πλήρωναν εάν δεν κάναμε την ελάφρυνση αυτή».

«Με αυτή την παρέμβαση, πλέον, το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας θα πληρώνει λιγότερα από ότι πλήρωνε με το προηγούμενο σύστημα» τόνισε η υπουργός.

Και για τους αγρότες

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε επίσης, ότι για τους αγρότες η εισφορά μειώνεται από 18% σε 12%, για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους προβλέπεται το ελάχιστο υποχρεωτικό ασφάλιστρο (62 ευρώ το μήνα) για το επικουρικό τους, ενώ για τους νέους επιστήμονες οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται στο 13,33%.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

«Η ανεργία έχει μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2015, που αναλάβαμε, από το 26% περίπου, στο 18,3%. Η ανεργία έχει μια αποκλιμάκωση των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας και παρότι παραμένει υψηλή -και αυτό προφανώς το αναγνωρίζουμε και συνεχίζουμε τη δουλειά - δε μπορεί κανείς να αγνοεί το μέγεθος της αποκλιμάκωσης» είπε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε: «Δε μπορεί κανείς να μη δει, το ότι έχουμε αυτή την αρκετά θετική εξέλιξη σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, στο ζήτημα της απασχόλησης». «Η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 15% των παραλάβαμε στο 51% και είναι 36,6% εξακολουθεί όμως να είναι πολύ υψηλή» πρόσθεσε η υπουργός.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος - μετά από δέκα χρόνια στη χώρα - «επεκτατικός», είτε προβλέπει κοινωνικές παροχές, είτε ελαφρύνσεις από φόρους και εισφορές, κατά 910 εκατ. ευρώ και «επιβεβαιώνει ότι έχουμε τελειώσει οριστικά με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς», υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη «οριστική και αμετάκλητη» ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Πηγή: ΑΠΕ