ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσή βίζα»: Τέλος στο «ξέπλυμα» με αγορές ακινήτων από ξένους

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2019, 12:22
«Χρυσή βίζα»: Τέλος στο «ξέπλυμα» με αγορές ακινήτων από ξένους
Photo: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Μόνο με δίγραμμη επιταγή η αγορά ακινήτου από ξένους υπηκόους για άδεια παραμονής στη χώρα μας.

Αλλάζει εκ βάθρων το καθεστώς αγοράς ακινήτων ή μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, με σκοπό την απόκτηση 5ετούς άδειας διαμονής στη χώρα μας από υπηκόους ξένων χωρών, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, στο εξής το τίμημα αγοράς του ακινήτου, μετά τη σύναψη του συμβολαίου, θα καταβάλλεται στο σύνολό του στον δικαιούχο με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό που τηρεί σε τραπεζικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία θα μπορεί να εξοφλείται η αγορά του ακινήτου ή η μίσθωση ξενοδοχείων για ποσό τουλάχιστον 250.000 ευρώ με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος θα τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργεί στη χώρα μας.

Με την τροπολογία επιχειρείται να μπει φραγμός σε φαινόμενα ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας και της απόκτησης 5ετούς άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Στόχος των νέων αυστηρών προϋποθέσεων, που άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες στις οποίες ισχύουν ανάλογα προγράμματα προσέλκυσης ξένων επενδυτών είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς έρευνα έδειξε ότι μέχρι σήμερα οι αγορές ακινήτων από υπηκόους ξένων κρατών γινόταν στη χώρα μας, κατά κανόνα, με τη χρήση μετρητών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 10.000 άδειες διαμονής κυρίως σε Κινέζους, Τούρκους και Ρώσους υπηκόους και στις οικογένειές τους.