ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Να προχωρήσουν άμεσα τα δύο σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2019, 14:57
Στουρνάρας: Να προχωρήσουν άμεσα τα δύο σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο διοικητής της ΤτΕ προκρίνει την επιλογή δημιουργίας asset protection scheme (APs).

Άμεση λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του σε εκδήλωση, που οργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για την παρουσίαση των Αρχών Υπεύθυνης Στρατηγικής.

Μάλιστα προκρίνει την επιλογή δημιουργίας asset protection scheme (APs).

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν και τα δυο σχέδια για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων: και αυτό του ΤΧΣ και του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα η πρόταση της ΤτΕ παρουσιάζεται σήμερα και αύριο σε επενδυτές στο Λονδίνο.

Όπως εξήγησε τα NPEs πρέεπει να μειωθούν, γιτί η εκκρεμότητα αυτή τρομάζει τις αγορές με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Ο ίδιος εκρινε ότι είναι θετικό το Κυπριακό μοντέλο, επιδότησης της δόσης, που προωθείται για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν ν΄ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο και τα δύο σχέδια, όπως διευκρίνισε, είναι αναγκαίο να εγκριθούν από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Για το θέμα της πλήρους κάλυψης των δανείων από προβλέψεις, ο κ. Στουρνάρας σε ό,τι αφορά τα παλαιά δάνεια, είπε ότι είναι θέμα των τραπεζών και του SSM να συμφωνήσουν για τον τρόπο, ενώ για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες τόνισε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είναι γνωστές εδώ και καιρό.