ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μια «λεπτή άσκηση»

Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2019, 07:47
Ντομπρόβσκις: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μια «λεπτή άσκηση»
Facebook Twitter Whatsapp

«Στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των τριών προγραμμάτων προσαρμογής η χώρα έχει εφαρμόσει μια μεγάλη μεταρρυθμιστική ατζέντα, έγιναν μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και οι βάσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία τώρα αναπτύσσεται.

Επίσης, επισήμανει ότι είναι σαφής η τάση πως η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών εννέα χρόνια και η επιστροφή σε αυτές είναι μια «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς», ούτε για «λάθη».

Μιλώντας στο ΑΠΕ λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην Αθήνα των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο αρμόδιος της Επιτροπής για το ευρώ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόνισε ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, η Ελλάδα έπιασε τους στόχους για το 2018 και το ίδιο αναμένεται να κάνει και φέτος.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αυτή τη φορά η αποστολή των θεσμών επικεντρώθηκε στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, στα μέτρα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. «Υπάρχουν, επίσης, μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υλοποίησης, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, το κτηματολόγιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. Όλοι αυτοί οι τομείς παρακολουθούνται και θα γίνει αποτίμηση στην έκθεση προόδου το Φεβρουάριο» σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είναι στο να συμφωνήσουν οι θεσμοί με την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, είπε: «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αναμένουμε προτάσεις από την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα την εβδομάδα που μας πέρασε μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα, για να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες οι οποίες σχεδιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση και από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων (ΝPLs) στην ΕΕ (πάνω από το 40%, έναντι 3,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ και 10% στην Ιταλία) και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το «τρωτό» σημείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, άρα και πιθανή πηγή αστάθειας που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Όπως είπε θα πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών αλλά την ίδια στιγμή να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος και τα κίνητρα για στρατηγική αθέτηση των υποχρεώσεων.

Αναφορικά με την εξαγγελία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, πρόκειται πως είναι μια απόφαση που ανήκει στα κράτη-μέλη. Σημείωσε πάντως ότι η εξέλιξη των μισθών θα πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη της παραγωγικότητας.