current views are: 5

28 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση19:35

Αύξηση κατώτατου μισθού: Πόσα θα παίρνουν (καθαρά) οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – 22 επιδόματα παρασύρονται ανοδικά

Για πρώτη φορά στην ίδια αφετηρία ιδιωτικός και δημόσιος τομέας 

Δημοσίευση 19:35’
αρθρο-newpost

Για πρώτη φορά στην ίδια αφετηρία ιδιωτικός και δημόσιος τομέας 

Είναι γεγονός σύνηθες, όταν ανακοινώνεται, είτε από την κυβέρνηση είτε από κοινωνικούς φορείς, κάποια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, αυτή να αναφέρεται ως αύξηση στις μεικτές και όχι στις καθαρές αποδοχές  των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου τομέα. Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με αυτούς του Δημοσίου, λαμβάνουν 14 μισθούς τον χρόνο και όχι 12, καθώς εισπράττουν 13ο και ο 14ο μισθό, ως αποδοχές που αντιστοιχούν στα δώρα των Χριστουγέννων/Πάσχα και στο επίδομα αδείας.

Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα (για ανειδίκευτο, άγαμο και χωρίς προϋπηρεσία μισθωτό) ήταν 586 ευρώ μεικτά το μήνα, ο εργαζόμενος (λόγω της αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν  σε ποσοστό 16%) εισέπραττε στην τσέπη του επί 12 μήνες 492 ευρώ καθαρά, τα οποία συμπληρώνονταν με τον  13ο και 14ο μισθό που ελάμβανε ως δώρα και επίδομα αδείας και τα οποία ήταν άλλα  984 ευρώ το χρόνο… Αν κάποιος αναγάγει τα παραπάνω σε 12 μηνη βάση (όσο δηλαδή και οι μήνες του χρόνου) τα καθαρά με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά διαμορφωνόταν στα  574 ευρώ καθαρά  το μήνα. Με την αύξηση του 11% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα λαμβάνει σε 14μηνη βάση 546 ευρώ καθαρά και με αναγωγή σε 12μηνη βάση λόγω της καταβολής των  δώρων των εορτών και του επιδόματος αδείας (13ος και 14ος μισθός) θα βάζει στην τσέπη του 637 ευρώ καθαρά. Δηλαδή, επιπλέον 64 ευρώ καθαρά το μήνα ή 756 ευρώ το χρόνο. 

Ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται επίσης κατά 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και συνολικά 30% για προϋπηρεσία άνω των εννέα ετών, εφόσον αυτές συμπληρώθηκαν σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως του 14 Φεβρουαρίου του 2012.  

Όσοι συμπληρώσουν τις κρίσιμες αυτές τριετίες μετά από την παραπάνω ημερομηνία, δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών. Επίσης, κατά 5% προσαυξάνεται το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών για κάθε τριετία και συνολικά 30% για 18 χρόνια και πάνω. Όσον αφορά τους έγγαμους μισθωτούς, επιπλέον του κατώτατου μισθού, καταβάλλεται επίδομα γάμου 10%.

Για πρώτη φορά στην ίδια αφετηρία ιδιωτικός και δημόσιος τομέας 

Ουσιαστικά, πρόκειται για χρήματα που σήμερα λαμβάνει πλέον και ο νεοδιοριζόμενος στο Δημόσιο και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδος εκκινούν ιδιωτικός και δημόσιος τομέας από την ίδια μισθολογική αφετηρία. Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι για τον δεύτερο μετά από μια τριετία, λόγω του ενιαίου μισθολογίου, αυξάνουν σημαντικά  οι καθαρές αποδοχές του (λόγω τριετίας, μείωσης ασφαλιστικών εισφορών κλπ), ενώ οι μισθοί, σε αρκετούς κλάδους, στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν “καθηλωμένοι” επί πολλά χρόνια, λόγω μη εφαρμογής κλαδικών συμβάσεων εργασίας μέσω των οποίων προστίθενται  στον υφιστάμενο μισθό (κατώτατο και μη) τριετίες, επιδόματα κλπ. 

Κατηγορία εργαζομένων και χρόνια προϋπηρεσίας έως 14/2/2012

Χωρίς προϋπηρεσία για άγαμους: 586,08 έως σήμερα –> 650 

Χωρίς προϋπηρεσία για έγγαμους: 644,69 έως σήμερα -> 715 

Με μια τριετία για άγαμους: 644,69 έως σήμερα –> 715 

Με μια τριετία για έγγαμους: 703,3 έως σήμερα -> 780 

Με δύο τριετίες για άγαμους: 703,3 έως σήμερα –> 780

Με δύο τριετίες για έγγαμους: 761,91 έως σήμερα -> 845 

Με τρεις τριετίες για άγαμους: 761,9 έως σήμερα –> 845 

Με τρεις τριετίες για έγγαμους: 820,51 έως σήμερα -> 910 

Ποια επιδόματα παρασύρονται ανοδικά

Από 1η Φλεβάρη – εκτός απροόπτου – θα αυξηθεί, λοιπόν, ο κατώτατος μισθός για το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με τον βασικό μισθό και κατά 140 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, καθώς καταργείται ο υποκατώτατος ο οποίος που θεσπίσθηκε το 2012.

Ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου μισθού παρασύρει ανοδικά τα εξής 22 επιδόματα:

1. Επίδομα ανεργίας (από το 2012 ανέρχεται στα 360 ευρώ).

2. Επίδομα μακροχρόνια ανέργων (200 ευρώ).

3. Ειδικό βοήθημα έπειτα από 2μηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (215,85 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά).

4. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ή σε 187 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά.

5. Επίδομα γάμου (10% επί του εκάστοτε βασικού μισθού ή ημερομισθίου).

6. Θα αυξηθούν οι αποδοχές όσων εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

7. Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασής τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.

8. Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
9. Ειδική παροχή μητρότητας (ισούται με τον κατώτατο μισθό).

10. Επίδομα αφερεγγυότητας (έως 3 μισθοί).

11. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας (15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

12. Επιδότηση για δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες.

13. Ειδικό εποχικό βοήθημα σε όσους ασκούν οικοδομικά επαγγέλματα, σε μουσικούς, ηθοποιούς κινηματογραφιστές κλπ.

14. Το μισθολογικό κόστος για τα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ.

15. Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

16. Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών.

17. Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ- τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και τέως ΕΤΑΑ.

18. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ

19. Αποκλειστικοί / ες, νοσοκόμοι/ες.

20. Ξεναγοί.

21. Φορτοεκφορτωτές.

22. Εκδοροσφαγείς.

Αποσύνδεση του κατώτατου από τον μέσο μισθό ζητούν ΣΕΒ και ΣΕΤΕ

Μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και αποσύνδεση του κατώτατου από τον μέσο μισθό ζητούν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί» επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις και προσθέτουν:

«Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:

– Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.

– Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.

– Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».