ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δημοσίευση 1 Φεβρουαρίου 2019, 00:00 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2019, 17:58
Μειώθηκε η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Facebook Twitter Whatsapp

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, η Jaguar Land Rover, η οποία έχει πληγεί από πτώση της ζήτησης από την Κίνα και τη μείωση των πωλήσεων των ντίζελ, κατέγραψε μείωση 16% στην εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων

Οι επενδύσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με το 2017. Οι σχετικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 46%, δηλαδή κατά 769 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Από το 2013, οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 90%, αναφέρει το Automotive News Europe.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, η Jaguar Land Rover, η οποία έχει πληγεί από πτώση της ζήτησης από την Κίνα και τη μείωση των πωλήσεων των ντίζελ, κατέγραψε μείωση 16% στην εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων. Η παραγωγή στο εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ, μειώθηκε κατά 11%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Jaguar Land Rover έχει μειώσει το προσωπικό της στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφάσισε η παραγωγή του νέου SUV Discovery να γίνεται στη Σλοβακία.

Συνολικά η βρετανική παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων το 2018 μειώθηκε κατά 9,1%. Κατασκευάσθηκαν 1,52 εκατ. αυτοκίνητα πέρσι. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης ο αριθμός των οχημάτων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 16%.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έπληξε τις εξαγωγές και των αυτοκινήτων, που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οκτώ στα δέκα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξάγονται. Σχεδόν τα μισά εξάγονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας αυτοκινητοβιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου απασχολεί περίπου 850.000 άτομα. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 3% φέτος.

Ο όμιλος PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel/ Vauxhall) θα διατηρήσει ανοιχτό το εργοστάσιο της Vauxhall στο Ellesmere Port, μετά την απόφαση να γίνουν απολύσεις και να παραμείνουν στο εργοστάσιο μόλις 850 άτομα μέχρι το τέλος του 2019. Η παραγωγή σε αυτό το εργοστάσιο μειώθηκε κατά 16% πέρυσι, ποσοστό που ήταν το μεγαλύτερο που σημειώθηκε ανάμεσά στις έξι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η PSA θα αποφασίσει επίσης αργότερα εντός του τρέχοντος έτους εάν θα κατασκευάσει ηλεκτρικά φορτηγά στη μονάδα της Vauxhall στο Luton.

Ακόμη και η κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η οποία κατασκευάζει το μαύρο ταξί του Λονδίνου, απέλυσε 70 υπαλλήλους στο βρετανικό εργοστάσιό της, περίπου το 20% του εργατικού της δυναμικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ