ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για την α’ κατοικία – Μετριοπαθής προσέγγιση Μαξίμου

Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2019, 21:23
Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για την α’ κατοικία – Μετριοπαθής προσέγγιση Μαξίμου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Χαμηλότερα από τις αρχικές εισηγήσεις της κυβέρνησης το όριο εμπορικής αξίας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η κρίσιμη συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζών σχετικά με το πλαίσιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη για την προστασία δανειοληπτών οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους της κυβέρνησης δεν επαναλήφθηκαν οι μάλλον ακραίες θέσεις για προστασία ακινήτων  εμπορικής αξίας έως και 250.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η συζήτηση να κινηθεί στα επίπεδα των 100 με 120 χιλιάδων ευρώ, όπως είχε γράψει το Newpost.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, μετά την γνωστοποίηση του σχεδίου στους δανειστές τις επόμενες ημέρες.  

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των συστημικών τραπεζών και, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμουράρης, επικουρούμενος από τον Δ. Λιάκο.

Με το νέο καθεστώς, θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες -και όχι τα δικαστήρια- που θα δρομολογούν τις διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επιμήκυνση αποπληρωμής, «κούρεμα» δόσεων αλλά και κούρεμα του συνολικού ύψους του δανείου, το οποίο ωστόσο θα χορηγείται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής με τη ρύθμισή του. Στόχος είναι η διαμόρφωση του ύψους της οφειλής, η οποία θα μπορεί να επιμηκυνθεί έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25), αναλόγως με τη δυνατότητα εξυπηρέτησής της από τον οφειλέτη, συνυπολογιζομένης και της κρατικής συνδρομής (επιδότηση), χωρίς οριζόντια μέτρα «κουρέματος» αδιακρίτως προς όλους.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά η μεν κυβέρνηση προέκρινε η προστασία από πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις τραπεζών, να αφορά πρώτες κατοικίες με εμπορική αξία σήμερα από 150.000-250.000 ευρώ, οι δε διοικήσεις τραπεζών η προστασία να αφορά πρώτες κατοικίες με εμπορική αξία από 100.000-150.000 ευρώ ανάλογα και με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Σημείο τριβής με τις τράπεζες αποτελούσε και η πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και δανειολήπτες που έχουν λάβει επιχειρηματικό ή καταναλωτικό δάνειο με προσημείωση ή υποθήκη της πρώτης κατοικίας. Οι διοικήσεις τραπεζών (όπως και οι δανειστές) ήταν αντίθετες σε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι έτσι ανοίγει η βεντάλια προστασίας για την πρώτη κατοικία για όλους σχεδόν τους δανειολήπτες, επιβαρύνοντας την όλη κατάσταση με τα "κόκκινα" δάνεια, το ύψος των οποίων (88,5 δισ. ευρώ)  αποτελεί πλέον βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των ελληνικών τραπεζών εξέφραζαν έντονη ανησυχία όχι μόνο για τη μεγάλη καθυστέρηση στη διευθέτηση των δύο βασικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, αλλά και για τις αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.