ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόλοιπο δανείου και αξία πρώτης κατοικίας τα δύο κριτήρια για το νέο νόμο Κατσέλη – Ποιοι προστατεύονται

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2019, 13:39
Υπόλοιπο δανείου και αξία πρώτης κατοικίας τα δύο κριτήρια για το νέο νόμο Κατσέλη – Ποιοι προστατεύονται
Facebook Twitter Whatsapp

«Κούρεμα» μόνο για ειδικές περιπτώσεις και για οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δύο φαίνεται πως θα είναι τα βασικά «φίλτρα» ελέγχου για όσους δανειολήπτες θα επιζητήσουν, μέσω αίτησής τους στο διαδίκτυο, να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα ισχύσει από 1/3/2019 αντικαθιστώντας σε αρκετές διατάξεις του το νόμο Κατσέλη. Με τα δύο αυτά «φίλτρα» ελέγχου επιδιώκεται από τη μια να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς τραπεζών και από την άλλη να κλείσουν τα «παράθυρα» για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, κοινώς μπαταχτσήδων. Η χθεσινοβραδινή συνάντηση κυβέρνησης και τραπεζιτών έφερε σύγκλιση σε δύο κρίσιμους παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας για χιλιάδες δανειολήπτες, τα οποία, όπως φαίνεται, θα κυμαίνονται σε αντικειμενική αξία έως 120.000 ευρώ για τον άγαμο (από 180.000 ευρώ σήμερα) και για την πολυμελή οικογένεια έως 210.000 ευρώ (από 280.000 που ισχύει σήμερα με το νόμο Κατσέλη). Δεύτερος παράγοντας για τον προσδιορισμό των δικαιούχων δανειοληπτών που θα μπορούν, με αίτησή τους, να υπαχθούν ηλεκτρονικά στη νέα ρύθμιση θα είναι και το υπολειπόμενο ποσό του δανείου προς την τράπεζα, σε αντιδιαστολή με την εμπορική αξία σήμερα του ακινήτου τους.

Εάν το υπολειπόμενο ποσό του δανείου έχει διαφορά μέχρι και 20% από την εμπορική αξία του ακινήτου θα μπορεί η διαφορά να «κουρεύεται» από τις τράπεζες. Εάν π.χ το ακίνητο εκτιμάται σήμερα σε 100.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου είναι 120.000 ευρώ τότε θα διαγράφεται η διαφορά των 20.000 ευρώ, εφόσον, όμως, ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων του υπολοίπου του δανείου του, που θα συμφωνηθούν με την τράπεζά του.

Σε βασικές γραμμές, η μηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου τους για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση (με βάση και εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία) θα έχει τις εξής διευκολύνσεις, όχι όμως παράλληλα όλες:

1) Θα θεσμοθετηθεί επιμήκυνση του δανείου μέχρι 20 χρόνια ή 25 χρόνια, άρα μικρότερες δόσεις πληρωμής.

2) Θα μειωθούν τα επιτόκια (σταθερά ή κυμαινόμενα).

3) θα «κουρεύεται» μέρος του υπολοίπου του δανείου μόνον για ειδικές περιπτώσεις ευάλωτων δανειοληπτών ή εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει τη σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου.

4) επιδότηση στο 1/3 της δόσης από το Δημόσιο θα λαμβάνουν μόνον οι ευάλωτοι οικονομικά δανειολήπτες.