current views are: 4

15 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση10:25

Νικολακόπουλος στο «Ακραίως»: Οι παγίδες στη νέα συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για τα δάνεια

Με τη νέα συμφωνία αυτοί που προστατεύονται είναι πολύ λιγότεροι από ότι με το νόμο Κατσέλη»

Δημοσίευση 10:25’
αρθρο-newpost

Με τη νέα συμφωνία αυτοί που προστατεύονται είναι πολύ λιγότεροι από ότι με το νόμο Κατσέλη»

Τις παγίδες που κρύβει για τους δανειολήπτες η νέα συμφωνία κυβέρνηση – τραπεζών εξήγησε ο δικηγόρος με εξειδίκευση στο τραπεζικό δίκαιο Γιώργος Νικολακόπουλος στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

«Τον πρώτο λόγο στη ρύθμιση πλέον τον έχει η τράπεζα. Φαίνεται μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, αλλά έρχονται τρία ‘’τσεκούρια’’. Πρώτον για να υπάρχει ρύθμιση πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικό χρεωστικό υπόλοιπο που να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ. Δεύτερον το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 12.000 για άγαμο και οικογενειακό στις 20.000 και τρίτον η συνέπεια στην πληρωμή των δόσεων».

Ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι πλέον η ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και χάνει ο δανειολήπτης την ανθρώπινη ματιά σητν περίπτωσή του. «Είναι μια πλατφόρμα που υπάρχουν κουτάκια. Το ηλεκτρονικό σύστημα είναι απρόσωπο. Δεν έρχεται ο δικαστής να κρίνει κατά περίπτωση και να τη δει και ανθρώπινα π.χ. μπορεί να έχει ένα εισόδημα 20.000, αλλά να έχει και ένα παιδί ΑΜΕΑ, οπότε έχει έξτρα έξοδα».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι: «Με τη νέα συμφωνία αυτοί που προστατεύονται είναι πολύ λιγότεροι από ότι με το νόμο Κατσέλη».

Μάλιστα επισήμανε ότι «ακούγεται ότι όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη θα πάνε στον καινούργιο νόμο. Θα χάνουν τη ρύθμιση και προστασία του νόμου Κατσέλη. Φοβάμαι τη αναδρομικότητα, ότι μπορεί δηλαδή να τους υποχρεώνει να ξανακριθεί η αίτησή τους με τα νέα κριτήρια. Γιατί μεγάλη πλειοψηφία δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη έχουν χάσει όλες τις προθεσμίες για ένδικα μέσα και θα βρεθούν απογυμνωμένοι. Έχουν προσφύγει συνολικά 170.000 δανειολήπτες και εκτιμώ ότι εκτός νόμου θα είναι γύρω στους 80.000 θα βγουν. Επόμενο στάδιο για αυτούς είναι ο πλειστηριασμός».

Μεγάλη παγίδα, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλου είναι το «χρεωστικό υπόλοιπο. Έχουν τρέξει επιτόκια 35% σε κάρτες και αν είχε πάρει κάποιος 10.000 ευρώ, τώρα είναι τριπλάσιο το ποσό. Πολύ εύκολα δηλαδή υπερβαίνει το όριο των 130.000 ευρώ. Πρέπει η κυβέρνηση να δει το χρεωστικό υπόλοιπο, να είναι το καθαρό ποσό και αν αφαιρεθούν τα πανωτόκια που  έχουν βάλει οι τράπεζες».

Ξεκάθαρα ο γνωστός δικηγόρος πιστεύει ότι οι τράπεζες ευνοούνται από τη νέα συμφωνία και εξηγεί: «Βοηθιούνται για δύο λόγους. Πρώτον θα γλυτώσουν τη διαδικασία των δικαστηρίων, για να μην βγαίνουν ανθρώπινες εξατομικευμένες αποφάσεις, εφόσον υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία που βγαίνει από κομπιούτερ. Αρχικά θα εισπράττουν κάποια χρήματα, και στη συνέχεια αν χάνει τη ρύθμιση ο δανειολήπτης θα μπορούν να πάρουν το ακίνητο. Ή να πουλήσουν το δάνειο σε καλύτερη τιμή σε ξένα funds».


σχετικα αρθρα