current views are: 1

23 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση17:06

Έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο προγραμματίζει για τον Μάρτιο η κυβέρνηση

Σε προ κρίσης επίπεδα οι αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων

Δημοσίευση 17:06’
αρθρο-newpost

Σε προ κρίσης επίπεδα οι αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων

Τις συνθήκες και τα οικονομικά δεδομένα, αναφορικά με τη διαθέσιμη ρευστότητα χρήματος από τις διεθνείς αγορές δανεισμού (επενδυτικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ), σταθμίζει τελευταία η Ελληνική κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ) προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για πιθανή έξοδο στις αγορές, εντός του Μαρτίου, με την έκδοση, για πρώτη φορά μετά την κρίση, ενός 10ετούς ομολόγου, το οποίο λόγω της διάρκειάς του (και της απόδοσης που θα έχει) θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, έχουν ήδη επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης, όπως του 10ετούς ομολόγου το οποίο έχει υποχωρήσει στο 3,7%-3,8% καταγράφοντας χαμηλό 13 ετών.

Με αυτό το επιτόκιο δανείζονταν η χώρα μας το 2006, πριν ξεσπάσει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, παρότι τότε και τα επιτόκια των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης κυμαίνονταν  σε παρεμφερή επίπεδα, απέχοντας αρκετά από τα ποσοστά  μειώσεων στις αποδόσεις τους που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκούν σε θετικές ειδήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι οποίες  θα βασίζονται  αφενός μεν στις  επικείμενες αξιολογήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης και αφετέρου  στις  εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας  που θα συντάξουν και θα παρουσιάσουν  πριν από Eurogroup της 11 Μαρτίου οι δανειστές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, EKT) και στη συνέχεια το ΔΝΤ.

Το θετικό κλίμα όπως αποτυπώνεται τελευταία έχει να κάνει με την δεδηλωμένη πλέον πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και να προχωρήσει στις αλλαγές στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο αρνητικό παράγοντα εξακολουθούν να αποτελούν οι 16 προαπαιτούμενες δράσεις της δεύτερης αξιολόγησης οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τη συνεδρίαση του Eurogroup του Μαρτίου ώστε  να δοθεί στη χώρα μας η πρώτη δόση (650 εκατ. ευρώ)  από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα θα κρίνουν και το χρόνο που θα επιλέξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να προχωρήσει στην έκδοση του νέου ομολόγου. Η σταθερή εικόνα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει αμέσως μετά την αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s, στην έκδοση, εντός του Μαρτίου, του πρώτου, μετά την κρίση, 10ετούς ομολόγου, με απόδοση πέριξ του 4%.

Μια έκδοση με επιτόκιο σε αυτή την περιοχή εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι θα στείλει σαφές μήνυμα επιστροφής στην «κανονικότητα» των αγορών.


σχετικα αρθρα