current views are: 1

25 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση09:02

Στο παρά… πέντε η απόφαση για τη δόση: Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων διαπιστώνουν οι Θεσμοί.

Δημοσίευση 09:02’
αρθρο-newpost

Καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων διαπιστώνουν οι Θεσμοί.

«Καυτή» και πυκνή σε εξελίξεις θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την ελληνική οικονομία, καθώς από την κατάθεση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο να κλείσουν όσο περισσότερα προαπαιτούμενα γίνεται, αλλά και από τη δημοσιοποίηση τριών διαφορετικών εκθέσεων για την πορεία της οικονομίας θα κριθεί εάν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα ανάψει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης.

Ωστόσο, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των 16 προαπαιτουμένων που διαπιστώνουν οι Θεσμοί, η δόση των 750 εκατ. ευρώ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τη δόση των περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέκυψαν στο πλαίσιο συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους με την Ευρωζώνη πέρυσι, επειδή δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας είναι η 11η Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Eurogroup όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Καυτή» εβδομάδα για την ελληνική οικονομία – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Πυκνή σε οικονοµικά ζητήµατα που µπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σηµασίας για τις πιθανότητες έκδοσης ενός νέου δεκαετούς οµολόγου µέσα στον Μάρτιο είναι η τρέχουσα εβδοµάδα.

Ο νέος νόµος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή άµεσα, καθώς η ισχύς του παλαιού «νόµου Κατσέλη» λήγει την Πέµπτη. Μία ημέρα νωρίτερα, αναμένεται η έκθεση της Κοµισιόν, µε µεγάλο στοίχηµα αυτή να εκπέµπει θετικά µηνύµατα για την ελληνική οικονοµία. Θα ακολουθήσει, την Πέμπτη, η συνεδρίαση του EuroWorking Group, που θα αξιολογήσει την έκθεση της Κοµισιόν προκειµένου να διαµορφώσει εισήγηση προς το Eurogroup για την εκταµίευση των 750 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της εβδομάδας, ημέρα Παρασκευή, η κυβέρνηση θα περιμένει να δει εάν κερδίζει το στοίχηµα µιας αναβάθµισης από τη Moody’s. 

Πιο αναλυτικά:

– Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι δύο εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη έχει να κάνει με την πορεία υλοποίησης των 16 δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με τις «μακροοικονομικές ισορροπίες» και θα αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες 12 χώρες-μέλη της ΕΕ.

– Στις 28 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Euro Working Group που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup της 11ης Μαρτίου για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα δοθεί ένα επιπλέον χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα μέχρι και τις 8-9 Μαρτίου προκειμένου να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες. Εάν υπάρξει πρόοδος, θα συγκληθεί εκ νέου -ακόμη και με τηλεδιάσκεψη- το EWG για να καταγράψει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, πριν συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

– Την 1η Μαρτίου, θα δημοσιευτεί η έκθεση της Moody’s, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης, γεγονός που θα συμβάλει στο να προχωρήσει η έκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσα στον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι στο ενδεχόμενο άμεσης έκδοσης του νέου ομολόγου αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

– Στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει την εκταμίευση ή όχι της δόσης ύψους 750 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Εάν το EWG έχει διαπιστώσει ελλείψεις στην ολοκλήρωση των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων, η απόφαση για την εκταμίευση θα αναβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Απρίλιο.

Οι εκκρεμότητες

Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: ακόμη και αυτό της αναβολής της έγκρισης από το Eurogroup για τα θετικά μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Αυτή τη στιγμή η πιο μεγάλη εκκρεμότητα είναι αυτή που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και αύριο, ύστερα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, εκτός βεβαίως κι αν υπάρξουν ενστάσεις από την πλευρά των εταίρων. Παράλληλα, με το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, η ελληνική πλευρά οφείλει να παρουσιάσει πρόοδο και στο θέμα της συνολικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Μεταξύ των υπόλοιπων ανοιχτών ζητημάτων είναι αυτό της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, η λειτουργία 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η μη υλοποίηση του προαπαιτούμενου για την επιλογή γενικών γραμματέων και διευθυντών στη δημόσια διοίκηση, καθώς και οι καθυστερήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Τέλος, μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα αποτιμηθεί στην έκθεση των δανειστών της 27ης Φεβρουαρίου, η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.


σχετικα αρθρα