current views are: 1

26 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση11:30

Οι «προεκλογικές» τροπολογίες στο νέο νόμο Κατσέλη βάζουν στην πρίζα τους τραπεζίτες

«Φρένο» από συνεπείς δανειολήπτες στην αποπληρωμή των δανείων τους

 

Δημοσίευση 11:30’
αρθρο-newpost

«Φρένο» από συνεπείς δανειολήπτες στην αποπληρωμή των δανείων τους

 

Αλλαγή συμπεριφοράς από συνεπείς δανειολήπτες όσον αφορά την έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων κατέγραψαν τα στελέχη των συστημικών τραπεζών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, περίοδο κατά την οποία διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Την τάση διαφοροποίησης και το «πάγωμα» πληρωμής των δόσεων από τους, έως πρότινος, συνεπείς δανειολήπτες  τα στελέχη των τραπεζών την αποδίδουν σε ενδεχόμενη προσδοκία τους για ανάλογα μέτρα διευκόλυνσης και για τους ίδιους μέσω εκπτώσεων στο επιτόκιο, μπόνους λόγω ενημερότητας κλπ.

Από την άλλη, κι ενώ είναι θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, τραπεζικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση, για προεκλογικούς λόγους, θα προσπαθήσει, την τελευταία στιγμή, να εντάξει στο νέο νόμο (πιθανόν με τροπολογίες) ακόμη περισσότερους δανειολήπτες καθιστώντας ευκολότερα τα όρια και τις προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μεταξύ αυτών, ενδεχομένως να αυξηθεί το όριο των 130.000 ευρώ υπολειπόμενου δανείου (αρχική οφειλή μαζί με τόκους), η διάρκεια ισχύος του νέου νόμου (πάνω από ένα έτος) και η αντικειμενική αξία του ακινήτου (πάνω 150.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και πάνω από 250.000 ευρώ για πολυμελή οικογένεια). 

Τι είχαν συμφωνήσει τράπεζες και κυβέρνηση

Κυβέρνηση και διοικήσεις είχαν καταλήξει στις εξής 10 σημαντικές διατάξεις που θα ενταχθούν (μεταξύ άλλων) στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.

1) Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα ισχύσει για ένα έτος, με εξαίρεση ανέργους και αναπήρους όπου θα εφαρμοστεί για τρία χρόνια.

2) Μόνον όσοι δανειολήπτες οι οποίοι θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας και έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από τα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης όπως αυτές καθορίζονται από τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, θα δικαιούνται κρατικής επιδότησης των δόσεων των δανείων τους από 35%-50%. Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης για ένα άτομο (ανάλογα και σε ποια κοινωνική ομάδα ανήκει) κυμαίνονται από 537-682 ευρώ (καθαρά) το μήνα, για ζευγάρι από 906-1.1260 ευρώ (καθαρά), με ένα παιδί από 1.126-1440 ευρώ (καθαρά), με δύο παιδιά από 1347-1720 ευρώ (καθαρά) και με τρία παιδιά από 1568-2.000 ευρώ (καθαρά).

3) Δικαίωμα ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως κρατική πριμοδότηση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων, θα έχουν και δανειολήπτες με εισοδήματα που ξεπερνούν κατά 70% τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που αντιστοιχούν σε ένα ή περισσότερα μέλη ενός νοικοκυριού.

Έτσι, για ένα άτομο που το ποσό εύλογης δαπάνης ορίζονται τα 8.180 ευρώ με την προσαύξηση 70% ανεβαίνει στις 13.906. Σε ένα ζευγάρι η εύλογη δαπάνη είναι 13.917 ευρώ και με την προσαύξηση 23.658. Με ένα παιδί το αρχικό ποσό είναι 17.278 ευρώ και με την προσαύξηση 26.572 ευρώ. Με δύο παιδιά 20.639 ευρώ και με την προσαύξηση 35.086 ευρώ. Οικογένεια με τρία παιδιά το ποσό είναι 24.000 ευρώ και με την προσαύξηση φτάνει στα 40.800 ευρώ.

4) Ικανοποιείται το αίτημα των τραπεζών και έτσι κανείς δανειολήπτης δεν θα μπορεί να καταφεύγει στο νέο καθεστώς προστασίας στο παρά πέντε του πλειστηριασμού του ακινήτου του, εξασφαλίζοντας τη ματαίωση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

5) Κανείς δανειολήπτης δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κατά τον πλειστηριασμό του ακινήτου του, την πρώτη τιμή προσφοράς, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή (διπλωματούχος μηχανικός)..

6) Οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των δανειοληπτών (Ε1,Ε9) που έχουν προσφύγει με αίτησή τους στο νόμο Κατσέλη(155.000), ώστε να τους αντικρούσουν στο ακροατήριο του δικαστηρίου με πλήρη στοιχεία όσον αφορά την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, επιτυγχάνοντας έτσι τον εντοπισμό και την αποβολή από το δικαστήριο των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκτιμώνται σε 50.000. 

7) Στο νέο καθεστώς θα μπορούν να υπαχθούν μόνον, όσων δανειοληπτών, το δάνειο ή τα δάνεια βρίσκονται στα τέλη του 2018 σε καθυστέρηση αποπληρωμής άνω των 90 ημερών. Επίσης, αντιθέτως με ό,τι ισχύει με το νόμο Κατσέλη, στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να υπαχθούν και δανειολήπτες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια υποθηκεύοντας την πρώτη τους κατοικία.

8) Ένα από τα κριτήρια υπαγωγής θα είναι το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 (αρχική οφειλή μαζί με τους τόκους του τελευταίου εξαμήνου) και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τα 150.000-250.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών ενός νοικοκυριού.

9) Παραμένει η πρόβλεψη που συμφωνήθηκε αρχικά μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για «κούρεμα» του δανείου εφόσον η εμπορική αξία του ακινήτου υπερβαίνει το 120% του υπολοίπου του δανείου.

10) Όσοι προσέφυγαν με αιτήσεις τους στο νόμο Κατσέλη και η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί μπορούν είτε να παραμείνουν εκεί είτε να υπαχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

 

 


σχετικα αρθρα