ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, αν «παγώσει» η δόση του 1 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2019, 08:42
WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, αν «παγώσει» η δόση του 1 δισ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Σήμα κινδύνου» από την αμερικανική ερφημερίδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σημαντικό πλήγμα στην επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά ομόλογα ενδέχεται να επιφέρει η αναστολή της αποταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, προειδοποιεί σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απειλούν να δεσμεύσουν ένα δισ. ευρώ που περίμενε η κυβέρνηση της χώρας αυτή την άνοιξη, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η απειλή των επιτηρητών της ΕΕ που παρακολουθούν τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος αναδεικνύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε οικονομικούς μπελάδες» γράφει η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η υιοθέτηση νέου νομικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατηγορίας. Ακόμη, η έκθεση προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει επιτάχυνση στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, τότε είναι πιθανό το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να μην εκταμιεύσει τη δόση.

Σύμφωνα με το άρθρο, «η Αθήνα έχει στόχο να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο τον επόμενο μήνα, το πρώτο από τον Μάρτιο του 2010», αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ, διευκρινίζοντας ότι χάρη στο «μαξιλάρι» η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσα του ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Εντούτοις, υπογραμμίζει ότι «η Αθήνα έλπιζε σε μια θετική αξιολόγηση ως σήμα προς τους πιθανούς ξένους επενδυτές, ότι η οικονομία της βρίσκεται σε μία κατάσταση επιστροφής στην κανονικότητα».

Η βασική πηγή διαφωνιών είναι το προσχέδιο του νέου «νόμου Κατσέλη», αναφέρει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι το νέο νομικό πλαίσιο είναι υπερβολικά γενναιόδωρο απέναντι σε ανθρώπους που αποτυγχάνουν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια τους. Οι δανειστές θέλουν να μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των δανείων, κάτι που είναι δύσκολο υπό την παρούσα ελληνική νομοθεσία, συνεχίζει η Wall Street Journal.

«Ο νέος νόμος είναι τόσο γενναιόδωρος απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εγείρει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τον αντίκτυπο στην κουλτούρα πληρωμών και τους ισολογισμούς των τραπεζών και ο συνολικός σχεδιασμός του μπορεί να διευκολύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην έκθεση.

Έλληνας αξιωματούχος, που επικαλείται η Wall Street Journal, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα ικανοποιεί τους αξιωματούχους της ΕΕ.