ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNBC: Η οικονομική κρίση συνεχίζει να προκαλεί φόβο στους Έλληνες

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 12:47
CNBC: Η οικονομική κρίση συνεχίζει να προκαλεί φόβο στους Έλληνες
Facebook Twitter Whatsapp

Η φυγή νέων στο εξωτερικό, η υψηλή φορολογία, η ανεργία συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθια».

Η οικονομική κρίση ακόμα «πληγώνει» τις ελπίδες και τα όνειρα των Ελλήνων, υποστηρίζει το CNBC, παρουσιάζοντας μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στις οποίες υποστηρίζουν ότι η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει, αφού η καθημερινότητα δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί.

Η φυγή νέων στο εξωτερικό, η υψηλή φορολογία, η ανεργία συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθια», ενώ το γεγονός ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους Έλληνες, παρότι η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.

Έλληνες πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι στο CNBC ότι όπως λένε δεν βλέπουν μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους.

«Πιστεύω ότι η κρίση παραμένει. Έχει επεκταθεί σε περισσότερα από ένα μέτωπα, καθώς δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και η κρίση αξιών. Δεν πιστεύω ότι τώρα είναι καλύτερα, είναι μια αγχωτική περίοδος για την Ελλάδα», δηλώνει ο 23χρονος φοιτητής, Σταύρος Δημόπουλος για να προσθέσει: «Κατά κάποιο τρόπο είμαστε φοβισμένοι, διότι η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή, πρέπει να προσπαθούμε όλο και πιο σκληρά για να βγάλουμε τα δικά μας χρήματα».

Και καταλήγει: «Μερικές φορές σκεφτόμαστε να φύγουμε στο εξωτερικό, σκεφτόμαστε αν θα είναι καλύτερα να φύγουμε από την Ελλάδα ή αν θα είναι καλύτερα να μείνουμε και να προσπαθήσουμε περισσότερο».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως το 2016, περίπου 20.000 νέοι ηλικίας 25-29 ετών και περίπου 14.000 άτομα ηλικίας 20-24 ετών μετανάστευσαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για τους διπλάσιους αριθμούς σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

«Κάποια παιδιά μορφώνονται αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Γι' αυτό και πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτό είναι απώλεια για την Ελλάδα, ελπίζουμε όμως ότι θα επιστρέψουν σε 20 χρόνια», δηλώνει ο 57χρονος Νικόλας.

 

Το 2019 αναμένεται να είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης της χώρας, με ρυθμό περίπου 2,2%. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν φαίνεται να κάνει τους απλούς Έλληνες ευτυχείς για την οικονομία. Ο Νικόλας παραπονέθηκε ότι δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση για τους ανθρώπους και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί φόροι.

«Κάποιοι έχουν καλές δουλειές αν είναι στη δημόσια διοίκηση, αλλά οι υπόλοιποι υποφέρουν, πληρώνουν 85% φόρους, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει κίνδυνος να χάσεις το σπίτι σου εάν δεν έχεις αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τους φόρους. Μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο, πρέπει απλά να χαμογελάμε, προσποιούμαστε», δηλώνει στο CNBC ο 57χρονος.

Ο 45χρονος Κώστας που μιλάει στο CNBC θεωρεί πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οι φόροι, αλλά η δομή της οικονομίας, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με την πλειονότητά τους να είναι πολύ μικρές.

«Χωρίς μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομία μας», τονίζει για να προσθέσει: «Υπάρχει κάποια βελτίωση στην οικονομία, αλλά αν είσαι ήδη στον πάτο, δεν μπορείς να πας πιο κάτω».

Η Έφη, σχεδιάστρια μόδας, δηλώνει στο CNBC ότι η οικονομία δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εργασία».

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Στα τέλη του 2017, το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν στο 21,5%, σε σύγκριση με το 9,1% που έχουν κατά μέσο όρο οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ.