ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενστάσεις και αντιρρήσεις από φορείς για την Α’ Κατοικία - Στο 70% των στεγαστικών δανείων η νέα προστασία

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2019, 19:08
Ενστάσεις και αντιρρήσεις από φορείς για την Α’ Κατοικία - Στο 70% των στεγαστικών δανείων η νέα προστασία
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Παράθυρο επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σειρά ενστάσεων επί των σύνθετων παραμέτρων και προϋποθέσεων ένταξης στο νέο μηχανισμό προστασίας της Α’ κατοικίας, παρουσίασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν.

Παράλληλα, μετά από αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Αναλυτικότερα, ο σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Πλασκοβίτης εκτίμησε πως από την τροπολογία δεν θα υπάρξουν δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα εφόσον «εξελιχθούν τα πράγματα όπως αναμένουμε».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ΤτΕ δεν έχει δικά της στοιχεία για την ποσοτική εκτίμηση των επιπτώσεων του νομοσχεδίου για τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ έκανε λόγο για βελτιώσεις όπως τα κριτήρια επιλεξιμότητας να επεκταθούν και στους εγγυητές. Ακόμα, ζήτησε να εφαρμοστεί έλεγχος βιωσιμότητας του οφειλέτη καθώς, όπως είπε δεν έχει νόημα ο διακανονισμός σε περιπτώσεις αδυναμίας.

ΤτΕ vs Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Την ίδια στιγμή υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της ΤτΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το εύρος των δανείων που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. « Για το πόσο μπορεί να μειωθούν τα 86 δις ευρώ των δανείων που με βάση τις εκτιμήσεις η μέγιστη περίμετρος αφορά το 10% αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι μάλλον υπερβολικό το νούμερο. Αυτοί που θα περιέλθουν στις διατάξεις του νόμου θα είναι σαφώς λιγότεροι, και θα είναι κάτω από 10%», είπε από την πλευρά του ο κ. Πλασκοβίτης.

Ωστόσο εκείνη τη στιγμή παρενέβη στη συζήτηση Η κ. Παλαγάκη από την πλευρά της Ένωση των Τραπεζών και εκτίμησε πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τραπεζών, στο νέο πλαίσιο θα μπορούσαν να ενταχθούν σε απόλυτους αριθμούς 11 δις ευρώ. « Αυτό μεταφραζόμενο σε αριθμό δανειοληπτών είναι περίπου 150.000, γύρω στο 60-70% των μη εξυπηρετούμενων», είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών κ. Βερβεσός, στηλίτευσε αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου λέγοντας πως «περιορίζει το δικαίωμα προστασίας και προχωρά σε δραστική υποχώρηση σε σχέση με το νόμο Κατσέλη». «Δεν προβλέπεται ελάχιστο όριο διαβίωσης. Πολλοί κινδυνεύουν να μη μπορούν να ζήσουν αν πληρώνουν τη δόση», είπε και πρόσθεσε: « είναι αβέβαιος ο τρόπος υπολογισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ προκαλεί αδικίες και ανισότητες το ύψος των 130.000 ευρώ. Υπάρχει πρόβλημα και με το ελβετικό φράγκο λόγω της ισοτιμίας».

«Θεωρούμε εξοντωτικά κάποια πρόστιμα που κάνουν μη ελκυστική η κατάθεση υπαγωγής! Πολύ τιμωρητικό για κάποιον που θέλει να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου τα 1.500 ευρώ», είπε ο κ. Κούβαρης από την Ένωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών, ενώ αναφερόμενος στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές σημείωσε: «πρέπει να σταματήσει αυτό. Δεν έχω δει να κυνηγάνε οι τράπεζες στρατηγικούς κακοπληρωτές! Το έχουμε παρακάνει πλέον. Οι τράπεζες γνωρίζουν ποιοι είναι»

Τέλος ο κ. Καρανίκας από την ΕΣΕΕ, χαιρέτισε την υπαγωγή των επιχειρηματικών δανείων στο νέο καθεστώς ωστόσο αναγνώρισε αδυναμίες στο νομοσχέδιο. « Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ταβάνι καταθέσεων 15.000 ευρώ για έναν επιχειρηματία. Τα ποσά που διακινούνται είναι βέβαιο πως είναι περισσότερα. Έχουμε προσδοκίες ότι το τελικό νομοσχέδιο θα είναι ακόμα πιο κοντά στις προσδοκίες των επιχειρηματιών της χώρας», κατέληξε.

Άνοιγμα Δραγασάκη σε συνεπείς δανειολήπτες

Σε κάθε περίπτωση με αφορμή σχετικές ερωτήσεις που τέθηκαν από βουλευτές ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στη σκέψη της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών. «Το έχω πει πολλές φορές και στους τραπεζίτες. Το μόνο ίδρυμα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς! Εμείς λοιπόν πολιτικά συνηγορούμε! Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο, ενθαρρύνω όμως και τους συναδέλφους της ΝΔ να καταθέσουν σχετική τροπολογία. Εκφράζω πολιτική βούληση της κυβέρνησης, δεν το απορρίπτουμε», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας..