current views are: 3

15 Απριλίου 2019
Δημοσίευση11:23

Προς πώληση το θρυλικό Μινιόν από τη Folli-Follie

Το ιστορικό κτίριο έχει κοστολογηθεί κοντά στα 25 εκατ. ευρώ και η πώλησή του θα αποτελούσε ανάσα ρευστότητας για την καταρρέουσα Folli-Follie.

Δημοσίευση 11:23’
αρθρο-newpost

Το ιστορικό κτίριο έχει κοστολογηθεί κοντά στα 25 εκατ. ευρώ και η πώλησή του θα αποτελούσε ανάσα ρευστότητας για την καταρρέουσα Folli-Follie.

«Πωλείται όπως είναι, επιπλωμένο» θα έλεγε κανείς, μόνο που το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου προς την Ομόνοια, όχι μόνο δεν είναι επιπλωμένο, αλλά παραμένει κλειστό επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πώληση του Μινιόν με τίμημα της τάξης των 25 εκατ. ευρώ είναι η τελευταία ίσως ανάσα ρευστότητας που μπορεί να εξασφαλίσει η καταρρέουσα εισηγμένη. Καθώς η προοπτική επίτευξης οιασδήποτε συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές απομακρύνεται κι ενώ πλησιάζει πλέον ένα έτος από τις αποκαλύψεις για το οικονομικό σκάνδαλο, οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων στοιχείων του ενεργητικού της είναι το μόνον που μπορεί να κρατήσει για λίγο ακόμα ζωντανή τη Folli Follie.

Το τεράστιο κτίριο του Μινιόν δεν είναι δεσμευμένο από τις δικαστικές αρχές, καθώς ανήκει στη Folli Follie Holdings S.A. και όχι στη Folli Follie ΑΕΒΕ. Η Deloitte το έχει αποτιμήσει κοντά στα 25 εκατ. ευρώ, που θεωρείται χαμηλή τιμή για τέτοιου μεγέθους κτίριο στην καρδιά της πρωτεύουσας, αλλά όχι για την κατάστασή του: παραμένει επί δύο δεκαετίες κλειστό και εγκαταλελειμμένο.

Για το κτίριο έχει ενδιαφερθεί στο παρελθόν και μεγάλη ξένη αλυσίδα πώλησης αθλητικών ειδών, που όμως δεν προχώρησε τελικά για διαφόρους λόγους, αναφέρουν πρόσωπα με γνώση εκείνων των συζητήσεων. Επίσης, η ίδια η Folli Follie εξέτασε την προοπτική να δημιουργήσει εκεί το δικό της πολυκατάστημα, αλλά δεν προχώρησε τελικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Folli Follie εκτιμάται πως θα προσπαθήσει να κινηθεί άμεσα.

Η ιστορία του Μινιόν

Το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 ένας εμπρησμός κατέστρεψε το πολυκατάστημα. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς να καταφέρουν να σώσουν ούτε αυτό. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ.

Από την φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του κτηρίου (ενώ μάλιστα ο Κατράντζος κατέρρευσε και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ). Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε η επιχείρηση, λόγω υπερβολικών χρεών, και ουδέποτε ξανά παρουσίασε κέρδη.

Είχε 6 ορόφους, αλλά ο έκτος άνοιγε μόνο κάθε Χριστούγεννα. Το 1998 χρεωκόπησε και το κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία είχε φιλοδοξίες να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση.

Η Elmec Sports πουλήθηκε στη συνέχεια στον όμιλο Folli Follie.

Το 2012, είχε αποφασιστεί να στεγαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Μινιόν. Στο ακίνητο αναμενόταν να στεγαστούν περίπου 1.300 άτομα τα οποία εργάζονταν στα στα 28 κτίρια που νοίκιαζε συνολικά τότε το ΥΠΕΚΑ. Η μακέτα που είχε φτιαχτεί για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν αυτή:

 


σχετικα αρθρα