current views are: 2

24 Απριλίου 2019
Δημοσίευση12:21

Μετά το Πάσχα οι αποφάσεις Τσίπρα -Τσακαλώτου για το πακέτο παροχών: Τι συμβαίνει με τις 120 δόσεις στην εφορία

Το πακέτο παροχών, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 12:21’
αρθρο-newpost

Το πακέτο παροχών, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε τροχιά εξαγγελίας προεκλογικών παροχών βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία ύστερα από την ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που ξεπέρασε για άλλη μία φορά τις εκτιμήσεις, μελετά ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων.

Το πακέτο παροχών, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα, λίγο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη αναγνωρίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις).

Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσεις  για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

 «Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018. Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.»

Ποιες είναι οι ελαφρύνσεις που εξετάζονται

Ένα μέρος των μέτρων αυτών θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έχει κατά καιρούς συζητηθεί να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς το θετικότερο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μετά την «εκρηκτική» περυσινή επίδοση θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για επιπλέον παροχές. Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος και προκύπτει υψηλότερο πλεόνασμα, δεν υπάρχει λόγος αναμονής έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις των θετικών μέτρων.

Μονομερώς η ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία;

Όσον αφορά στην επαναφορά της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου, σημειώνεται ότι έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις.

Για τη ρύθμιση αυτή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς (τα κλιμάκια των επικεφαλής θα είναι στην Αθήνα στις 6- 8 Μαΐου), καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Πάντως, το προηγούμενο διάστημα είχε διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές ότι υπήρχαν ενστάσεις των δανειστών στη ρύθμιση για την εφορία επειδή δεν υπήρχε κανένας «κόφτης» (εισοδηματικού ή περιουσιακού κριτηρίου) για οφειλές ως 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, είναι λογικό ότι οι θεσμοί θα έχουν λόγο ως προς τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, στο βαθμό που εκείνη θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί για τον επόμενο χρόνο. Αν δηλαδή το κράτος εισπράξει διαφορετικό ποσό από αυτό που υπολόγιζε από την εφορία, δημιουργεί διαφορετικό αποτέλεσμα στα αναμενόμενα έσοδα του.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και να πραγματοποιηθεί η ρύθμιση μέχρι τις 15 Μαΐου, δεν θα έχει τον βαθμό γενναιοδωρίας που είχε σχεδιάσει αρχικώς η κυβέρνηση. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης αναμένονται είναι τα εξής, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους:

  • Ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα ρυθμίζονται οι οφειλές θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του ύψους του εισοδήματος του φορολογούμενου. Για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ή 12.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Οι φορολογούμενοι με υψηλότερο εισόδημα θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18.
  • Το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι της τάξεως του 5% όσο είναι δηλ. σήμερα το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.
  • Η ρύθμιση θα προσφέρει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 85% αλλά η σχετική διαγραφή θα γίνεται αφού ο οφειλέτης τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα των δόσεων.
  • Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2018.
  • Για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις φορολογικές οφειλές του 2019 είτε να τις έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
  • Η αίτηση για τη ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στο Taxisnet
  • Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να εξοφλήσει την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Πόσοι χρωστούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  •  Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε περίπου 4,1 εκατ.
  • Το 80% των οφειλετών (σχεδόν 3,2 εκατ. πολίτες) χρωστούν μικρά ή πολύ μικρά ποσά, δηλαδή μέχρι 2.000 ευρώ.
  • Από αυτά τα 3,2 εκατ. οφειλέτες, τα 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερο και από 500 ευρώ ο καθένας.
  • Περίπου 29.000 φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 85% του συνόλου των οφειλών
  • Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε περίπου 104,4 δισ. ευρώ.

σχετικα αρθρα