ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα οι Θεσμοί: 120 δόσεις και παροχές στο «μενού» των συναντήσεων - Οι «κίτρινες κάρτες»

Δημοσίευση 6 Μαΐου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 6 Μαΐου 2019, 17:36
Στην Αθήνα οι Θεσμοί: 120 δόσεις και παροχές στο «μενού» των συναντήσεων - Οι «κίτρινες κάρτες»
Facebook Twitter Whatsapp

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ενόψει της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, συμπίπτει με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για την προώθηση της ρύθμισης των 120 δόσεων στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπαράζ συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη θα έχουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Αθήνα έως και την Τετάρτη. Η επιστροφή των θεσμών για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας συμπίπτει με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ρύθμιση των 120 δόσεων, με τις «βαλίτσες» των τεχνικών κλιμακίων να είναι γεμάτες με «κίτρινες κάρτες».

Οι επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα αρχίσουν αύριο, Τρίτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη. Αύριο, οι συζητήσεις θα αρχίσουν με τα δημοσιονομικά θέματα (10:00), θα με τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα (14:00) και η μέρα θα κλείσει με συζήτηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων (16:00). Παράλληλα, αύριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις από την Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας (Εαρινές Εκτιμήσεις).

Πιο αναλυτικά, οι συζητήσεις θα εστιαστούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία, τα ταμεία και τους δήμους, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, στο νέο πακέτο παροχών που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και στις καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά στο τελικό σχέδιο για ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, που παρουσίασαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί, οι θεσμοί περιμένουν «εξηγήσεις», καθώς στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές εξ αποστάσεως προέκυψαν ενστάσεις. Ουσιαστικά αυτό που θέλουν να δουν οι θεσμοί είναι το κόστος των μέτρων και το αν έχουν ή όχι μόνιμο χαρακτήρα.

Πάντως, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που θα κατατεθεί εντός της ημέρας με τη διαδικασία του επείγοντος θα εισαχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές την Τετάρτη θα συνεχιστεί την Πέμπτη και θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας την ερχόμενη Δευτέρα. Εκεί, θα γίνει αναλυτική συζήτηση, η οποία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη.

Σημειώνεται πως η έκθεση των θεσμών για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου και εκτιμάται ότι δεν θα «στρογγυλεύει» την κατάσταση, καθώς θα έχουν παρέλθει οι ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά στα τέλη του έτους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θεωρεί ότι έχει το περιθώριο να κινηθεί με κύριο γνώμονα τον περιορισμό των εκλογικών απωλειών της, και όχι τις συστάσεις των Ευρωπαίων.