current views are: 1

22 Μαΐου 2019
Δημοσίευση09:46

Πώς η Eurobank πήρε «κεφάλι» στην τραπεζική κούρσα

Στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων η Eurobank

Δημοσίευση 09:46’
αρθρο-newpost

Στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων η Eurobank

Στην τρίτη θέση του συνόλου των κεφαλαιοποιήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου περνά  η μετοχή της Eurobank, ύστερα από την προσθήκη (και) των μετοχών της Grivalia Properties λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Παράλληλα, η Eurobank έγινε και η (μακράν) πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα, αφήνοντας πολύ μακριά τις Εθνική και Alpha Bank.

Ο λόγος που δεσπόζει ακόμη πιο καταλυτικά η μετοχή της Eurobank είναι το γεγονός ότι ο οίκος Morgan Stanley Capital International επισπεύδει την αναβάθμιση του τίτλου στο δείκτη MSCI Standard Greece, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia.

Αρχικά θα γίνονταν στις 29 Μαΐου, δηλαδή την άλλη Τετάρτη, όμως πλέον θα γίνει αύριο Πέμπτη.

Τι έκανε τη μεγάλη διαφορά

Πώς λοιπόν η Eurobank κατάφερε να κατάφερε να πάρει τα πρωτεία στην τραπεζική κούρσα και μάλιστα με διαφορά; Η σύντομη απάντηση είναι ότι η Eurobank έχει βασικό μέτοχο. Η Fairfax Financial Holdings κατείχε το 18,4% των μετοχών της τράπεζας ενώ σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης το ποσοστό της στην «νέα» Eurobank ανέρχεται σε 33,03%.

Η ύπαρξη ενός ισχυρού μετόχου λειτούργησε καταλυτικά για την τράπεζα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να τεθούν σε κίνηση, έγκαιρα και με το σωστό τρόπο, πολλά γρανάζια. Η Fairfax είχε ενεργό συμβολή ώστε η τράπεζα να αποκτήσει απο νωρίς μια ισχυρή διοικητική ομάδα, ενώ δεν επέτρεψε να αναπτυχθούν φαινόμενα εσωστρέφειας, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις.

Η ύπαρξη ενός ισχυρού μετόχου είχε καταλυτική επίδραση στην λήψη αποφάσεων και στην επιτάχυνση εφαρμογής των αποφάσεων αυτών: ο όμιλος Fairfax, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα και την προοπτική ισχυρών αποδόσεων με την επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη, αναγνώρισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, για την φυγή της τράπεζας προς τα εμπρός. Έτσι έλαβε την δύσκολη απόφαση να ενισχύσει, έμμεσα, κεφαλαιακά την τράπεζα, μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia (της οποίας επίσης ήταν βασικός μέτοχος) και με τα πρόσθετα κεφάλαια να δοθεί μια αποφασιστική απάντηση στην μεγάλη ανησυχία των επενδυτών: τα «κόκκινα» δάνεια.

Η Fairfax απείλησε με θεούς και δαίμονες, θωρακίζοντας την διοίκηση Καραβία να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο, όταν το ΤΧΣ, παρά το πολύ μικρό ποσοστό του στην Eurobank (2,38%) απείλησε να μλοκάρει με… βέτο την συγχώνευση, με αιτιολογικό την απομείωση που θα είχε στο ποσοστό του! Το περιστατικό αυτό, με τους γραφειοκράτες του ΤΧΣ να προσπαθούν με μια λογιστική, μυωπική, λογική να ανατρέψουν μια μεγάλη στρατηγική κίνηση που έλυνε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα μιας τράπεζας βάζοντας τις βάσεις για την επιστροφή της στην κανονικότητα, και η αντίδραση του πραγματικού μετόχου που προάσπιζε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του, αποτυπώνει χαρακτηριστικά το σημείο που έκανε τη μεγάλη διαφορά στην Eurobank.

Aποτυπώνει παράλληλα ένα ευρύτερο πρόβλημα για τον τραπεζικό κλάδο: τον ρόλο του ΤΧΣ ως μετόχου, τα άτομα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης αλλά και την ποιότητα των ΔΣ των τραπεζών, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων από το εξωτερικό χωρίς επαφή με τη χώρα και τα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική Τράπεζα, όπου βασικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ με 40,39%, ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από πολλά διοικητικά προβλήματα και εξαιρετικά άστοχους χειρισμούς, όπως το φιάσκο με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την τράπεζα να παραμένει εδώ και μεγάλο διάστημα σε κατάσταση εσωστρέφειας.

Η Fairfax δεν έμεινε αδρανής και μετά την παρουσίαση του Σχεδίου Επιτάχυνση: όταν κερδοσκοπικοί κύκλοι προσπαθούσαν να διασπείρουν ανησυχίες για τις δυνατότητες υλοποίησης του σχεδίου λόγω των σύνθετων συναλλαγών που απαιτούσε, τροφοδοτώντας νέες πιέσεις στη μετοχή της τράπεζας, η Fairfax φρόντισε να αποστείλει ένα ακόμα μήνυμα σε όσους επενδυτές και χαρτοφυλάκια προχωρούσαν σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών: ανακοίνωσε την αγορά 5 εκατομμυρίων μετοχών της τράπεζας από το χρηματιστήριο.

Τα επόμενα βήματα

Κάπως έτσι σήμερα η Eurobank έχει βρεθεί στην κορυφή των αποτιμήσεων των συστημικών τραπεζών ενώ διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων και μετάβασης στην μετά την κρίση εποχή.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα δύσκολα είναι πίσω: εξαιρετικά κρίσιμο για την ολοκλήρωση του project Επιτάχυνση είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία, δηλαδή με καλή τιμολόγηση, οι δυο μεγάλες τιτλοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και μέσω των οποίων η «νέα» Eurobank θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με το τοξικό χαρτοφυλάκια των «κόκκινων» δανείων.

Ακολουθούν πολλές ακόμα δυσκολίες και προκλήσεις: η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας ώστε να διασφαλιστεί ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξει επίπτωση λόγω αναβαλλόμενου φόρου, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων να είναι αποδοτική ώστε να επιτυγχάνονται οι χρηματοροές που απαιτούνται για τη λειτουργία του σχήματος, και παράλληλα να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες και να ενισχύσει τα μερίδιά της στην τραπεζική αγορά με νέες χορηγήσεις (που θα φέρουν νέα έσοδα). Παράλληλα χρειάζεται και μια γερή δόση τύχης: η χώρα να συνεχίσει να βαδίζει σταθερά, οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, μόνο έτσι θα μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να λύσει τα προβλήματα οριστικά και να επανέλθει σε κανονικότητα.   

Στο τέλος της ημέρας όλα θα κριθούν από την απόδοση κεφαλαίων (ROE) το 2020, και την υπόσχεση που έχει δώσει η διοίκηση της Eurobank, καθώς τότε ο μέτοχος θα κάνει λογαριασμό και θα αξιολογήσει τους πάντες από τα αποτελέσματα.

 

Πηγή: Εconomistas


σχετικα αρθρα