current views are: 1

14 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση13:20

Κομισιόν σε Ιταλία: Μειώστε επειγόντως το έλλειμμά σας

Το ενδεχόμενο μέτρων θα μπορούσε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό

Δημοσίευση 13:20’
αρθρο-newpost

Το ενδεχόμενο μέτρων θα μπορούσε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό

Σε συστάσεις προς την Ιταλία προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάλεσε τη Ρώμη να υιοθετήσει νέα μέτρα ώστε να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και να αποφύγει την υπαγωγή της σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή «τσουχτερού» προστίμου.

Το ενδεχόμενο μέτρων θα μπορούσε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας έχει επανειλημμένως χαράξει «κόκκινες γραμμές», επιμένοντας στην ατζέντα για περικοπές φόρων και αυξήσεις δαπανών.

«Η Ιταλία πρέπει να παρουσιάσει πρόσθετα στοιχεία, μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη πριν από τα επόμενα διαδικαστικά βήματα», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα ώστε να συμμορφωθεί η Ιταλία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Χρειάζεται να φθάσουμε σε ένα έλλειμμα(το 2019) που θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις από το στόχο του 2018. Θεωρούμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε το στόχο μας χωρίς νομοθετικές αλλαγές», είχε δηλώσει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, έπειτα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τον δρόμο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, εκτιμώντας πως μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της «αιτιολογείται» λόγω του κολοσσιαίου χρέους της (132% του ΑΕΠ).

Η έναρξη μιας «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», που δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος μιας πολύπλοκης διαδικασίας που απαιτεί την έγκριση των άλλων κρατών-μελών μπορεί να καταλήξει σε κυρώσεις που φθάνουν το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ιταλικό χρέος κινδυνεύει να καταρρίψει νέα ρεκόρ τα προσεχή χρόνια – 132,2% του ΑΕΠ το 2018, 133,7% το 2019 και 135,7% το 2020, πολύ περισσότερο από το όριο του 60% που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες – λόγω των μέτρων που έχει υποσχεθεί η ιταλική κυβέρνηση την οποία συναποτελούν η ακροδεξιά Λέγκα και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).


σχετικα αρθρα