ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Φέτος θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό - Θα εισηγηθούμε άρση των capital controls»

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2019, 15:15
Στουρνάρας: «Φέτος θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό - Θα εισηγηθούμε άρση των capital controls»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κεντρικός τραπεζίτης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης, για θέματα που άπτονται του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της πορείας της ελληνικής οικονομίας, είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε πως είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το Μαξίμου εδώ και 3,5 χρόνια, αφήνοντας αιχμές για τις σχέσεις του με την προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισε πως είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών μια εποικοδομητική κουβέντα για το τραπεζικό σύστημα και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

«Το τραπεζικό σύστημα πηγαίνει αρκετά καλά, αλλά χρειάζονται κι άλλες συστημικές λύσεις. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει όλες τις εφικτές λύσεις», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Στη συνέχεια, είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμίσεις και να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» και επεσήμανε πως «η ΤτΕ θα είναι αρωγός και πρόθυμη να βοηθήσει την κυβέρνηση».

«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε, τα οποία μπορεί να αλλάξουν, φέτος θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό», εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας ενώ ανακοίνωσε πως η ΤτΕ θα ζητήσει την απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια», λέγοντας πως η κυβέρνηση θέλει να προκρίνει και τις δύο λύσεις και να επιλέξει η ίδια στη συνέχεια την πιο κατάλληλη.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για τη συνάντηση με Στουρνάρα:

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κοινό συμπέρασμα υπήρξε ότι:

1. Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.

2. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.