current views are: 1

16 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση14:34

«Πόρτα» των δανειστών στη μείωση των πλεονασμάτων: «Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις και… βλέπουμε»

Και σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα ελάφρυνσης πριν από τις εκλογές

Δημοσίευση 14:34’
αρθρο-newpost

Και σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα ελάφρυνσης πριν από τις εκλογές

Σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τις δημοσιονομικές της κινήσεις άφησαν οι δανειστές, οι οποίοι σε γενικές γραμμές κατά τις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, εμφανίστηκαν αρνητικοί στο να μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Αφορμή για τις σκληρές τοποθετήσεις των δανειστών ήταν τα όσα ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος, τόνισε πως είναι καλοδεχούμενη η όποια μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

Στον κ. Χουλιαράκη απάντησε εμμέσως ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαρόλι, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Πριν αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, ας δούμε πρώτα τι μπορούμε να αλλάξουμε εντός των υφιστάμενων στόχων». Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα ανέφερε πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, όπως είπε. Ωστόσο σχολίασε με αρνητικό τρόπο τα μέτρα ελάφρυνσης που ψήφισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές, κάνοντας λόγο για «πισωγύρισμα που είδαμε πρόσφατα».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καθώς η ανάπτυξη και η πρόσβαση στις αγορές είναι το ζητούμενο. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε αφήσει να εννοηθεί πως οι στόχοι για το πλεόνασμα δεν πρόκειται να αλλάξουν, κάνοντας αναφορά και στη συνάντηση που είχε χθες, Δευτέρα, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. «Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει βιώσιμους ρυθμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος ανέφερε πως η δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για με ίωση των φορών θα μπορούσαν να υλοποιηθούν «σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου».

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζήτησε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν. «Η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη».

Ο κ. Nτόλμαν εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σήμερα είναι χαμηλή για χώρα που υπέστη τόσο μεγάλη ύφεση τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτήρισε υψηλή την ανεργία, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, εκτίμησε, επίσης, ο κ. Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός καλύτερου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Παράθυρο για μείωση των στόχων στο… μέλλον

Οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και για να τους μειώσει κανείς θα πρέπει προηγουμένως να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ. Εκτίμησε, δε, ότι δεν είναι τώρα η ώρα να συζητηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, δεν την απέκλεισε στο προσεχές μέλλον. «Θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και η μείωση των στόχων μπορεί να ακολουθήσει. Για την ώρα, δεν βλέπω τον χώρο ώστε να αλλάξουν», ανέφερε, εκτιμώντας ότι οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι τιμωρία για την Ελλάδα, αλλά στοχεύουν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, «είναι για το καλό της», όπως είπε.


σχετικα αρθρα