ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους Θεσμούς το φορολογικό νομοσχέδιο – Το plan B της κυβέρνησης εάν αργήσουν οι απαντήσεις

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2019, 20:52
Στους Θεσμούς το φορολογικό νομοσχέδιο – Το plan B της κυβέρνησης εάν αργήσουν οι απαντήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Μπαράζ συναντήσεων υπουργών με τους δανειστές την Πέμπτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκτός… προγράμματος συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών και του οικονομικού επιτελείου πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη. Μάλιστα, η κυβέρνηση σε ένα δείγμα της αποφασιστικότητά της να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της, κατέθεσε στους Θεσμούς το σύνολο του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει στα σκαριά, το οποίο έχει ορίζοντα τετραετίας στην εφαρμογή του.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι Θεσμοί αντιμέτωποι με έναν μεγάλο όγκο δουλειάς – αφού το νομοσχέδιο αριθμεί πολλές σελίδες- επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν εν ευθέτω χρόνω. Η κυβέρνηση επιθυμεί οι απαντήσεις των δανειστών να έχουν έρθει μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν αργήσουν να τοποθετηθούν οι Θεσμοί, η κυβέρνηση έχει έτοιμο και ένα μίνι νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα», ανάμεσα σε άλλα, πάνω από δύο εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ θα έχουν την δυνατότητα να κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Δηλαδή θα μειωθεί η ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα.

Μόνο με το «κούρεμα» της ελάχιστης δόσης όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις. Από την άλλη όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.

Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, επίσης:

  • Τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%.
  • Τη χορήγηση κινήτρων σε όσους ενταχθούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση, κάτι δεν συμβαίνει τώρα. Μια σκέψη είναι να σπάει το χρέος σε δύο κομμάτια, να παγώνει το ένα για όσο εξυπηρετείται το άλλο μέρος και στο τέλος είτε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής για τους συνεπείς είτε να ξανασπάει σε περισσότερα κομμάτια.
  • Την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μόνο για μεγάλες οφειλές.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων για αύριο

Κατά τα άλλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων των Θεσμών και με τους υπόλοιπους υπουργούς.

Πρόκειται για άτυπες συναντήσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης, επ' αφορμή της παρουσίας τους στην Αθήνα, λόγω του διεθνούς Συνεδρίου του Economist.

Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης (πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης).