ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα Ντράγκι για νέα ποσοτική χαλάρωση – Πώς μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιουλίου 2019, 19:58
Σήμα Ντράγκι για νέα ποσοτική χαλάρωση – Πώς μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Αμετάβλητα αφήνει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σήμα για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, αλλά και για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έστειλε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ, αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα, ωστόσο όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «το συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα».

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη για ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο καθώς ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο. «Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», υπογραμμίζει. 

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο της ΕΚΤ «ανέθεσε στις σχετικές επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν τις επιλογές τους που συμπεριλαμβάνουν τρόπους ενίσχυσης της παροχής ενδείξεων για τη μελλοντική κατεύθυνση των βασικών επιτοκίων, μέτρα μετριασμού, όπως ο σχεδιασμός συστήματος βαθμίδων για τον εκτοκισμό των αποθεματικών, και επιλογές όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση πιθανών νέων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού». Σύμφωνα με τους Financial Times, το εν λόγω σημείο της ανακοίνωσης δείχνει ότι η ΕΚΤ ξεκινά προετοιμασία για περισσότερη ποσοτική χαλάρωση, αντί να περιμένει για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία της ΕΕ ως τον Σεπτέμβριο.

Από τις εξελίξεις μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα, με δεδομένο ότι το ελληνικό 10ετές έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 2%, φτάνοντας ως το 1,99%, για να κλείσει τελικά στο 2,011%, καταγράφοντας μια τρελή κούρσα από το 3,9% της έκδοσης του στην αρχή της χρονιάς. Την ίδια ώρα, το γερμανικό 10ετές- το σημείο αναφοράς- έκλεινε στο -0,375%, το πορτογαλικό στο 0,426%, το ιταλικό στο 1,499%.

Με δεδομένη λοιπόν την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές – αποκορύφωμα η εξαιρετικά πετυχημένη έκδοση του επταετούς ομολόγου- αλλά και το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, καθίσταται πολύ πιθανή η συμμετοχή και των ελληνικών ομολόγων σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε ακόμη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Μέχρι να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

«Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του μεσοπρόθεσμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μια ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς οι ρυθμοί πληθωρισμού, τόσο οι καταγραφόμενοι όσο και οι προβλεπόμενοι, βρίσκονται επίμονα κάτω από τα επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του. Συνεπώς, αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να υπολείπονται της επιδίωξής του, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία όσον αφορά την επιδίωξη για τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος το καθήκον να εξετάσουν επιλογές, που συμπεριλαμβάνουν τρόπους ενίσχυσης της παροχής ενδείξεων για τη μελλοντική κατεύθυνση των βασικών επιτοκίων, μέτρα μετριασμού, όπως ο σχεδιασμός συστήματος βαθμίδων για τον εκτοκισμό των αποθεματικών, και επιλογές όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση πιθανών νέων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».