current views are: 2

31 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση04:00

Τα «κλειδιά» για να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Πώς θα επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα

Δημοσίευση 04:00’
αρθρο-newpost

Πώς θα επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα

Ένας από τους βασικούς στόχους της νέας κυβέρνησης – η προμετωπίδα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ θα έλεγε κάποιος- είναι η επιστροφή των επενδύσεων στη χώρα μας.

Με την οικονομία να εξέρχεται πολλαπλά τραυματισμένη από τη σκοτεινή περίοδο των μνημονίων, οι επενδύσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει η χώρα σε φάση ισχυρής ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να ανακτηθούν κάποια στιγμή οι τρομακτικές απώλειες του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία.

Τα «κλειδιά» για τις επενδύσεις

Είναι γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε ήδη ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές. Η πρόσφατη έκδοση του επταετούς ομολόγου κρίθηκε εξαιρετικά πετυχημένη, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%, το οποίο συνιστά και ιστορικό χαμηλό για τη χώρα μας.

Οι οίκοι αξιολόγησης από την πλευρά τους διαμηνύουν πως εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Άρα εάν αποκατασταθεί η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας, τότε ανοίγει ο δρόμος και για την ένταξη μας στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εκτός όμως από τις αγορές, το κλίμα φαίνεται να αλλάζει συνολικά στην ελληνική οικονομία. Τούτο καταδεικνύεται και από τον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες, υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης [102,7 μονάδες]. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα από ασχημόπαπο της ευρωζώνης έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε… κύκνο.

Για να συμβεί αυτό βέβαια χρειάζεται σκληρή δουλειά, κυρίως όμως χρειάζεται να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα για να ανακάμψουν οι επενδύσεις σε προ κρίσης επίπεδα. Πέραν των νομοθετικών κολλημάτων και της γραφειοκρατίας, η κυβέρνηση γνωρίζει πως τα κλειδιά για την ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης είναι σαφή και συγκεκριμένα:

Εκτός καραντίνας οι τράπεζες

Βασική ανάγκη, είναι να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι τράπεζες να βγουν από την καραντίνα στην οποία βρίσκονται. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση έχει άμεσα στα σκαριά την άρση των capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «το Βήμα» το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει ήδη οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αποστείλει την ερχόμενη εβδομάδα στην Τράπεζα της Ελλάδος προσχέδιο των σχετικών διατάξεων, ώστε οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας να ετοιμάσουν έκθεση για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης στον κλάδο.

Όπως επισημαίνουν σχετικά τραπεζικές πηγές, μπορεί να υπάρχει ακόμη δρόμος για την πλήρη εξυγίανση του συστήματος από τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο η κατάργηση των capital controls αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την ψυχολογία των καταθετών. Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για την κίνηση των καταθέσεων τον Ιούνιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση της εγχώριας καταθετικής βάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) προσέγγισε τα 1,7 δισ. ευρώ. 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η άρση των capital controls θα επιδράσει καταλυτικά στην εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τους δείκτες ρευστότητας. Συνδυαστικά με τη σταδιακή επάνοδο των τραπεζών στις διεθνείς αγορές, μετά την υποχώρηση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των κρατικών τίτλων, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως πολύ σύντομα τα πιστωτικά ιδρύματα θα γεμίσουν επαρκώς τη δεξαμενή καυσίμων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, αναμένει ενεργοποίηση της ζήτησης για δανεισμό προς υλοποίηση επενδύσεων από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, καθώς η ανάδειξη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης μειώνει σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο που τα τελευταία χρόνια κρατούσε στα συρτάρια τα αναπτυξιακά σχέδια μικρών και μεγάλων. Ήδη η όρεξη για νέες χορηγήσεις παρουσιάζει σαφή σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ελάφρυνση δημοσιονομικών βαρών

Εκτός από τις κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα τρέξει παράλληλα τον σχεδιασμό του για την ελάφρυνση των δημοσιονομικών βαρών.

Ήδη αναμένεται να υποβληθεί αίτημα στο EuroWorking Group (EWG) τον Σεπτέμβριο για άμεση εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ, με στόχο λίγες ημέρες αργότερα να ανάψει πράσινο φως το Eurogroup. Πρόκειται για τίτλους που θα λήξουν έως και το τέλος του 2020, το επιτόκιο των οποίων φτάνει στο 5% κατά μέσο όρο. Εφόσον γίνει η εξόφλησή τους το Δημόσιο θα εξοικονομήσει περί τα 90 εκατ. ευρώ. Μαζί με άλλες αναχρηματοδοτήσεις ακριβών τίτλων, που πλέον είναι εφικτές λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού, το ετήσιο όφελος για τον προϋπολογισμό μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους Θεσμούς συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τη νέα της σύνθεση μετά τις ευρωεκλογές, για τη μείωση από το 2020 του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 3,50% στο 2% του ΑΕΠ. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσει αυτή η διαβούλευση και όσο πιο γρήγορα αποτυπωθεί σε οικονομικούς δείκτες η βελτίωση του κλίματος στην αγορά, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι πιθανότητες να πειστούν οι δανειστές για την εκλογίκευση της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το σλόγκαν του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη: «Αφού πείσαμε τις αγορές, δεν βλέπω το λόγο να μην πείσουμε τους εταίρους».

Με αυτές τις κινήσεις, οι βασικές προϋποθέσεις για την επάνοδο των επενδύσεων θα έχουν πληρωθεί: Αφενός το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να επιτελέσει τη βασική του αποστολή, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας, αφετέρου η κυβέρνηση θα έχει άφθονο δημοσιονομικό χώρο ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα δώσουν ώθηση και κίνητρο στους υποψήφιους επενδυτές.

Γιατί ας μην ξεχνάμε, η ανάπτυξη είναι η καλύτερη δημοσιονομική ελάφρυνση. Όσο μεγεθύνεται η οικονομία, τόσο πιο εύκολη καθίσταται η εξυπηρέτηση του χρέους. Γιατί ουσιαστικά όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο περισσότερο θα μειώνεται ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ… 


σχετικα αρθρα