ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίφτινγκ στη «13η σύνταξη»: Θα είναι αφορολόγητη, θα δίνεται τον Δεκέμβριο

Δημοσίευση 4 Αυγούστου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 4 Αυγούστου 2019, 22:41
Λίφτινγκ στη «13η σύνταξη»: Θα είναι αφορολόγητη, θα δίνεται τον Δεκέμβριο
Facebook Twitter Whatsapp

Τα σχέδια της κυβέρνησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε… λίφτινγκ στην 13 σύνταξη αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να τη δίνει σε μόνιμη βάση. Μάλιστα η εξαγγελία αναμένεται να γίνει στην προσεχή ΔΕΘ.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, η κυβέρνηση θέλει η 13η σύνταξη να καταβάλλεται σταθερά στους συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο και να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είναι αφορολόγητη και αυξημένη για τους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μάλιστα, προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020 κονδύλι που ανέρχεται στο ποσό των 800 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο «διάδοχος» της αντίστοιχης παροχής που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις και αδικίες. Για παράδειγμα, συνταξιούχος των 500 ευρώ έλαβε το μεγαλύτερο ποσό, ασχέτως αν είχε κι άλλα εισοδήματα ή μεγάλη περιουσία και καταθέσεις. Αγνοήθηκε δηλαδή το συνολικό εισόδημα ή αν είχε δικά του ακίνητα ή εάν εισπράττει ενοίκια βγάζοντας πολλαπλάσια από τη σύνταξη του. Αντιθέτως, ένας συνταξιούχος των 1.000 ευρώ έλαβε μόλις 265 ευρώ καθαρά παρότι δεν είχε άλλη πηγή εισοδήματος ενώ μπορεί να πληρώνει και 300-400 ευρώ ενοίκιο.