ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματική προειδοποίηση Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 29 Αυγούστου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 29 Αυγούστου 2019, 16:19
Δραματική προειδοποίηση Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι ανακοίνωσε για το μέλλον της επιχείρησης στη Βουλή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα αλλά και το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού εξέπεμψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της ΔΕΗ, διαμήνυσε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, στις 24 του Σεπτέμβρη ο ορκωτός λογιστής που θα ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της Επιχείρησης (στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο χρηματιστήριο) θα υποχρεωθεί να θέσει αστερίσκο για τη βιωσιμότητά της. Αυτό, με τη σειρά του θα έφερνε τραγικά αποτελέσματα που ούτε λίγο ούτε πολύ θα οδηγούσε ακόμα και σε κατάρρευση της, καθώς θα έχανε κάθε αξιοπιστία και θα κοκκίνιζαν όλα της τα δάνεια.

«Στις 24 Σεπτέμβρη η ΔΕΗ και η χώρα θα βρίσκονταν σε δραματικές συνέπειες, αν δεν παίρναμε μέτρα γιατί ο λογιστής θα έκανε σημείωση για τη βιωσιμότητα και θα ζητούσε βίαια μέτρα. Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από κοκκίνισμα δανείων και συνολικά η οικονομία θα βρισκόταν σε απίστευτη περιδίνηση. Θα μπορούσα να κερδίσω στο τιτανικό λαϊκισμού ακόμα 25 μέρες χωρίς να κάνω τίποτα. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε! Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να μείνω απαθής. Και αυτή είναι και η κατεύθυνση του πρωθυπουργού», είπε

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ακόμα στο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών με αποτέλεσμα από τα 1,4 δισ. ευρώ που χρωστούσαν στη ΔΕΗ, το ποσό να αγγίζει πλέον τα 2,5 δισ. ευρώ. «Θα πει κανείς θέλετε να κυνηγήσετε φτωχούς ανθρώπους; Όχι! Αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι από αυτούς τα μισά χρήματα τα χρωστάνε 60.000 οφειλέτες σε όλη την Ελλάδα, 800 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μικροί οφειλέτες και ανήμποροι καταναλωτές. Κρύφτηκαν μια σειρά από πονηρούληδες που έτυχαν ασυλίας», είπε με νόημα.

Ακόμα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση βρέθηκε από την αρχή ενώπιον ενός σύνθετου προβλήματος. «Λένε κάποιοι θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ και γω τους απαντώ να μην αγχώνονται γιατί δεν υπάρχουν αγοραστές. Δεν υπάρχουν τρελοί που θα βάλουν τα λεφτά τους σε επιχείρηση με 5 δις χρέη και ετήσιες ζημιές πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει επίσης η λύση της μικρής ΔΕΗ, κάηκε. Δεν υπάρχει λύση καλής κα κακής ΔΕΗ γιατί η κακή θα πρέπει να πληρωθεί από κάποιους, τους φορολογούμενους με κόστους ακόμα κα 5 δις ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση εξήγησε:

  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας με εισήγηση της διοίκησης που αναμένεται την Παρασκευή να λάβει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για εξορθολογισμό των τιμολογίων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ για 7 εκατ. συνδέσεις. Αυτό προκύπτει καθώς έχει υπάρξει οικονομικό μαξιλάρι 180 εκατ. ευρώ στο ΕΤΜΕΑΡ (ταμείο για τέλος ρύπων), ενώ έχει ήδη μειωθεί και ο ΦΠΑ στα τιμολόγια.
  • Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι πολύ μεγάλο αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει η μείωση για να υπάρξει μήνυμα πως δεν έχει ξεχάσει τους συνεπείς. Η δε επιβάρυνση από το μέτρο υπολογίζεται στα 2,5 ευρώ ανά νοικοκυριό.
  • Κατάργηση των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες για ιδιώτες). Για το θέμα ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε κάθετος, λέγοντας μάλιστα επί λέξει: «μπήκα για να είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών»
  • Μείωση της έκπτωσης στο λογαριασμό των εργαζομένων της επιχείρησης από το 75% στο 30% και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου
  • Έμφαση στο κυνήγι των κακοπληρωτών. Έχει δοθεί σήμα για 30.000 αποκοπές ρεύματος.
  • Υπάρχει ζήτημα των 200 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ- αυτά που πληρώνουμε το δημόσιο οι φορολογούμενοι για να καλύπτεται το πρόσθετο κόστος της ΔΕΗ στα νησιά. Οφείλει να τα καταβάλει η κυβέρνηση και θα το κάνει. Προσδιορίζονται 200 εκατ. ευρώ. Τα ΥΚΩ μας καλύπτουν στο 1/5 του προβλήματός μας.
  • Μέσα στο πλαίσιο αντιμετώπισης κατάστασης προχωρά η τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα δώσει σύντομα ένεση ρευστότητας στην επιχείρηση
  • Δρομολόγηση μεταφοράς των παγίων της διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΗΕ με μερική ιδιωτικοποίησή του
  • Βαθμιαία απόσυρση λιγνιτικών μονάδων
  • Κατάθεση σύντομα στη Βουλή νομοσχεδίου που θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να κινηθεί με ευελιξία στο διοικητικό της συμβούλιο όπως οι ανταγωνιστές της.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της Επιχείρησης Γ. Στάσης τόνισε πως θα πράξει ότι χρειαστεί ώστε τα προβλήματα να αποτελέσουν παρελθόν και να πάρει η Επιχείρηση της θέση που της αξίας στην οικονομία της χώρας. «Η ΔΕΗ αν δεν πάρει μέτρα θα διαμορφωθεί συστημικός κίνδυνος συνολικά για την ελληνική οικονομία. Διαβεβαιώνω ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα κάνει ότι απαιτείται για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για καταστροφολογία μέσω των δηλώσεων περί κατάρρευσης της μετοχής της ΔΕΗ και ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι πιο σοβαρή. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση «χαρατσώνει» τους καταναλωτές με 500 εκατ. ευρώ επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει τα 200 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ «Έχετε προσπαθήσει να καλύψετε ένα τριπλό σχέδιο. Ανεπάρκεια δημοσιονομική και αδυναμία να βοηθήσετε, μεταφέρετε τα βάρη στους πολίτες, 500 εκατ. ευρώ, πώληση δικτύων και ιδιωτικοποίηση παραγωγικής περιουσίας και εξυπηρέτηση ιδιωτών παρόχων που θα κάνουν αυξήσεις χωρίς καμία επένδυση. Το αποτέλεσμα που έχετε ανακοινώσει περιλαμβάνουν χαράτσωμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιβάρυνση 12%», είπε και πρόσθεσε: «εμείς πετύχαμε τη τιμή του ρεύματος να μειωθεί μεσοσταθμικά 12%. Μιλάτε για επιχείρηση στο όριο της καθίζησης γιατί έχει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ; Δημιουργείτε σενάριο για να δικαιολογήσετε την επιβάρυνση των καταναλωτών».

Ο Γ. Αρβανιτίδης από το ΚΙΝΑΛ αφού μέμφθηκε τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης δεν αποδέχθηκε πως οι προτάσεις του υπουργείου είναι σοβαρές. «Λέτε αυξάνονται τα τιμολόγια, όμως αυτές τις αυξήσεις μπορεί ο ανταγωνισμός να τις εκμεταλλευτεί για να πάρει πελάτες. Αυτό που επιλέγετε οδηγεί πελάτες σε άλλους παρόχους. Η κυβέρνηση βάζει φιτιλιές στα νοικοκυριά. Υπάρχουν πραγματικές αυξήσεις και θα κριθεί πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες», είπε και ζήτησε να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να κληθούν τα κόμματα στο υπουργείο προκειμένου να γίνει αναλυτική συζήτηση.

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, διέγνωσε το πρόβλημα της ΔΕΗ στην πολιτική της ΕΕ να απελευθερώσει την ενέργεια, κάτι που είχε τραγικές συνέπειες για την λαϊκή κατανάλωση.