current views are: 1

29 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση16:19

Στέλνει στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους της κατάρρευσης της ΔΕΗ ο Χατζηδάκης

«Σήμερα ανοίγει το θέμα και θα έχει και άλλα επεισόδια και στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας. 

Δημοσίευση 16:19’
αρθρο-newpost

«Σήμερα ανοίγει το θέμα και θα έχει και άλλα επεισόδια και στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας. 

Σε προαναγγελία ενδεχόμενης διερεύνησης των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, τα χρέη και τον κίνδυνο κατάρρευσης που θα αντιμετωπίσει αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΔΕΗ δεν είναι κατήγορος αλλά κατηγορούμενος. «Σήμερα ανοίγει το θέμα και θα έχει και άλλα επεισόδια και στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη Δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ μέμφθηκε και την εξαγορά ελλειμματικής επιχείρησης ηλεκτρισμού στα Σκόπια που ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Δραματική προειδοποίηση

Νωρίτερα, ο υπουργός έστειλε σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα αλλά και το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης. Ο υπουργός διαμήνυσε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, στις 24 του Σεπτέμβρη ο ορκωτός λογιστής που θα ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της Επιχείρησης (στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο χρηματιστήριο) θα υποχρεωθεί να θέσει αστερίσκο για τη βιωσιμότητά της. Αυτό, με τη σειρά του θα έφερνε τραγικά αποτελέσματα που ούτε λίγο ούτε πολύ θα οδηγούσε ακόμα και σε κατάρρευση της, καθώς θα έχανε κάθε αξιοπιστία και θα κοκκίνιζαν όλα της τα δάνεια.

«Στις 24 Σεπτέμβρη η ΔΕΗ και η χώρα θα βρίσκονταν σε δραματικές συνέπειες, αν δεν παίρναμε μέτρα γιατί ο λογιστής θα έκανε σημείωση για τη βιωσιμότητα και θα ζητούσε βίαια μέτρα. Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από κοκκίνισμα δανείων και συνολικά η οικονομία θα βρισκόταν σε απίστευτη περιδίνηση. Θα μπορούσα να κερδίσω στο τιτανικό λαϊκισμού ακόμα 25 μέρες χωρίς να κάνω τίποτα. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε! Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να μείνω απαθής. Και αυτή είναι και η κατεύθυνση του πρωθυπουργού», είπε

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ακόμα στο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών με αποτέλεσμα από τα 1,4 δισ. ευρώ που χρωστούσαν στη ΔΕΗ, το ποσό να αγγίζει πλέον τα 2,5 δισ. ευρώ«Θα πει κανείς θέλετε να κυνηγήσετε φτωχούς ανθρώπους; Όχι! Αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι από αυτούς τα μισά χρήματα τα χρωστάνε 60.000 οφειλέτες σε όλη την Ελλάδα, 800 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μικροί οφειλέτες και ανήμποροι καταναλωτές. Κρύφτηκαν μια σειρά από πονηρούληδες που έτυχαν ασυλίας», είπε με νόημα.

Ακόμα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση βρέθηκε από την αρχή ενώπιον ενός σύνθετου προβλήματος. «Λένε κάποιοι θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ και γω τους απαντώ να μην αγχώνονται γιατί δεν υπάρχουν αγοραστές. Δεν υπάρχουν τρελοί που θα βάλουν τα λεφτά τους σε επιχείρηση με 5 δις χρέη και ετήσιες ζημιές πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει επίσης η λύση της μικρής ΔΕΗ, κάηκε. Δεν υπάρχει λύση καλής κα κακής ΔΕΗ γιατί η κακή θα πρέπει να πληρωθεί από κάποιους, τους φορολογούμενους με κόστους ακόμα κα 5 δις ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση εξήγησε:

  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας με εισήγηση της διοίκησης που αναμένεται την Παρασκευή να λάβει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για εξορθολογισμό των τιμολογίων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ για 7 εκατ. συνδέσεις. Αυτό προκύπτει καθώς έχει υπάρξει οικονομικό μαξιλάρι 180 εκατ. ευρώ στο ΕΤΜΕΑΡ (ταμείο για τέλος ρύπων), ενώ έχει ήδη μειωθεί και ο ΦΠΑ στα τιμολόγια.
  • Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι πολύ μεγάλο αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει η μείωση για να υπάρξει μήνυμα πως δεν έχει ξεχάσει τους συνεπείς. Η δε επιβάρυνση από το μέτρο υπολογίζεται στα 2,5 ευρώ ανά νοικοκυριό.
  • Κατάργηση των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες για ιδιώτες). Για το θέμα ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε κάθετος, λέγοντας μάλιστα επί λέξει: «μπήκα για να είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών»
  • Μείωση της έκπτωσης στο λογαριασμό των εργαζομένων της επιχείρησης από το 75% στο 30% και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου
  • Έμφαση στο κυνήγι των κακοπληρωτών. Έχει δοθεί σήμα για 30.000 αποκοπές ρεύματος.
  • Υπάρχει ζήτημα των 200 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ- αυτά που πληρώνουμε το δημόσιο οι φορολογούμενοι για να καλύπτεται το πρόσθετο κόστος της ΔΕΗ στα νησιά. Οφείλει να τα καταβάλει η κυβέρνηση και θα το κάνει. Προσδιορίζονται 200 εκατ. ευρώ. Τα ΥΚΩ μας καλύπτουν στο 1/5 του προβλήματός μας.
  • Μέσα στο πλαίσιο αντιμετώπισης κατάστασης προχωρά η τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα δώσει σύντομα ένεση ρευστότητας στην επιχείρηση
  • Δρομολόγηση μεταφοράς των παγίων της διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΗΕ με μερική ιδιωτικοποίησή του
  • Βαθμιαία απόσυρση λιγνιτικών μονάδων
  • Κατάθεση σύντομα στη Βουλή νομοσχεδίου που θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να κινηθεί με ευελιξία στο διοικητικό της συμβούλιο όπως οι ανταγωνιστές της.

σχετικα αρθρα