ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο χείλος της χρεοκοπίας ξανά η Αργεντινή – Προειδοποίηση από Standard & Poor’s

Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 30 Αυγούστου 2019, 17:57
Στο χείλος της χρεοκοπίας ξανά η Αργεντινή – Προειδοποίηση από Standard & Poor’s
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση Μάκρι επιδιώκει αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας έθεσε την Αργεντινή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μετά την απόφασή της κυβέρνησης Μάκρι, να επιδιώξει αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα μεταθέσει για έως έξι μήνες πληρωμές ύψους 7 δισ. δολαρίων σε κατόχους εντόκων γραμματίων ενώ παράλληλα επιδιώκει οικειοθελή επαναπρογραμματισμό της εξόφλησης ομολόγων αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν επίσης 44 δισ. δολάρια που έχει λάβει η λατινοαμερικανική χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο θεσμός δεν έχει απαντήσει εάν θα δεχτεί αναβολή της αποπληρωμής, που κανονικά θα αρχίσει το 2021, όμως έχει απορρίψει ανάλογα αιτήματα στο παρελθόν.

Η S&P είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που χαρακτηρίζει χρεοκοπία την απόφαση του Μπουένος Άιρες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μαρουρίσιο Μάκρι έχει διευκρινίσει πως δεν θα επιβάλει την αναδιάρθρωση σε απρόθυμους πιστωτές.

Στην ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν πως η Αργεντινή αντιμετωπίζει «αυξημένο κίνδυνο» νέας χρεοκοπίας. Η λατινοαμερικανική χώρα έχει πτωχεύσει οκτώ φορές στη νεότερη ιστορία της, δύο εξ αυτών τον 21ο αιώνα.

Στόχος της Αργεντινής είναι να ελαφρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους την περίοδο 2020-23, κατά την οποία πέφτει μεγάλος αριθμός αποπληρωμών.