current views are: 2

3 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση06:21

120 δόσεις: Χρυσή ευκαιρία για 1,2 εκατ. φορολογούμενους – Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους να ανακτήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για όσο χρόνο παραμένουν συνεπείς στις πληρωμές τους.

 

Δημοσίευση 06:21’
αρθρο-newpost

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους να ανακτήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για όσο χρόνο παραμένουν συνεπείς στις πληρωμές τους.

 

Μαζικό ξεμπλοκάρισμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων νόμου για τις ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία σε έως 120 δόσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους να ανακτήσουν τα κλειδιά των τραπεζικών τους λογαριασμών για όσο χρόνο παραμένουν συνεπείς στις πληρωμές τους.

Οι τροποποιήσεις στην πλατφόρμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία θα οδηγούν σε αναστολή της κατάσχεσης και όχι σε άρση της, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα κλειδώνει «αυτόματα» εκ νέου εφόσον ο φορολογούμενος δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες δόσεις της ρύθμισης. Τον πρώτο μήνα καθυστέρησης πληρωμής της δόσης, το σύστημα Taxis θα εκδίδει αυτόματα μια πρώτη «κίτρινη» κάρτα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τον δεύτερο θα έρχεται η «κόκκινη». Μετά την παρέλευση τριών ημερών από την ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης, το σύστημα Taxis θα στέλνει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στις τράπεζες για άμεση επαναφορά της δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού χωρίς να χρειάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να διενεργήσει εκ νέου τις προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Η βεβαίωση

Για την αποδέσμευση των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης θα πρέπει να εισέλθει με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του taxisnet στον δικτυακό τόπο www.aade.gr και να εκτυπώσει βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία γνωστοποιεί στην τράπεζα ή σε τρίτο εντός μηνός από την έκδοσή της, με κάθε πρόσφορο μέσο. Η βεβαίωση αποδέσμευσης αναφέρει τη συγκεκριμένη αναγκαστική κατάσχεση («Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου (ΤΟΚ)») προς αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του τρίτου. Δεν αποδεσμεύονται κατασχέσεις οι οποίες δεν έχουν επιβληθεί αποκλειστικά για χρέη που έχουν ρυθμιστεί με τις διατάξεις των άρθρων 98 – 109 του ν. 4611/2019 πριν ή μετά την τροποποίησή τους και περιλαμβάνουν και άλλα χρέη που δεν ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με αυτές της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ενεργοποιούν εντός της εβδομάδας της ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων με τις αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο τέλος Ιουλίου. Το πρώτο βήμα αφορά την εφαρμογή μειωμένου επιτοκίου από το 5% στο 3% όπως ακριβώς προβλέπει η διάταξη νόμου. Το μειωμένο επιτόκιο θα μπορούν να «βλέπουν» από τον Οκτώβριο όσοι φορολογούμενοι κάνουν νέες αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις της ρύθμισης με την αρχική της μορφή, να διεκδικήσουν μια καλύτερη διευθέτηση των οφειλών τους. Το μέτρο αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις οι οποίες στο αρχικό σχέδιο ρύθμισης οφειλών που είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μπορούσαν στο μέγιστο να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε διάστημα 36 μηνών. Από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις. Επίσης από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα οι φορολογούμενοι, η μετάπτωση της ρύθμισης στο νέο χαμηλότερο επιτόκιο 3% (από 5%) ενώ θα έχει προηγηθεί η προσαρμογή της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όλους τους οφειλέτες.

Οι δόσεις

Η τελευταία αυτή αλλαγή, ευνοεί κυρίως τους μικροοφειλέτες οι οποίοι αποτελούν και την πολυπληθέστερη κατηγορία των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε σύνολο 3.750.195 ΑΦΜ με ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Ιουνίου, 2.036.005 φορολογούμενοι χρωστούν έως 500 ευρώ ενώ εννιά στους δέκα έχουν χρέη χαμηλότερα από 10.000 ευρώ. Οι οφειλέτες του πεντακοσάρικου μπορούν τώρα να «σπάσουν» τα χρέη τους ακόμα και σε ορίζοντα διετίας καταβάλλοντας 20 ευρώ τον μήνα για 25 μήνες.

Ο προηγούμενος «κόφτης» των 30 ευρώ περιόριζε τις δόσεις σε 16. Τώρα, όσοι χρωστούν από 2.400 ευρώ και πάνω έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις ενώ μέχρι πρότινος είχαν δυνατότητα ρύθμισης σε έως 80 δόσεις. Στους μεγάλους κερδισμένους από την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων εντάσσονται και οι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν πλέον να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, χωρίς να υπάρχει «κόφτης» σε συνάρτηση τα ακαθάριστα έσοδα. Ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων χιλιάδες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ εφόσον η βασική τους οφειλή (αρχικό χρέος χωρίς προσαυξήσεις και τόκους) είναι έως 1 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ ύστερα από επεξεργασία από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία διαμορφώθηκαν στα 104,1 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανήλθε σε 3.750.195 σημειώνοντας αύξηση κατά 22.779 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 ο συνολικός αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 189.903 πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση κάτω από 500 ευρώ ανέρχονταν σε 2.036.005 ή στο 54,29% του συνόλου των οφειλετών. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 1,19% ή κατά 24.051.

Οι οφειλέτες με χρέη από 501 έως 10.000 ευρώ ανήλθαν σε 1.421.814. Ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 14.408 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, το συνολικό ποσό των χρεών τους αυξήθηκε κατά 23,7 εκατ. ευρώ, από 3,369 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε 3,393 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Οι οφειλέτες ποσών από 10.001 έως 100.000 ευρώ ανέρχονταν σε 249.208 και είναι περισσότεροι κατά 10.837 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Το σύνολο των οφειλών τους αυξήθηκε κατά 328,7 εκατ. ευρώ μεταξύ δευτέρου τριμήνου 2018 και δευτέρου τριμήνου 2019 (από 6,55 δισ. ευρώ σε 6,879 δισ. ευρώ).

Οι φορολογούμενοι με χρέη από 100.001 έως 1.000.000 ευρώ είχαν φθάσει τους 35.088 και σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν περισσότεροι κατά 2.103.


σχετικα αρθρα