ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα επτά μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων για το 2020

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2019, 23:26
Αυτά είναι τα επτά μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων για το 2020
Facebook Twitter Whatsapp

Δουλεύουν στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές ώστε να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άμεσα θα υλοποιηθεί η δέσμη μέτρων ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, οι κυβερνητικές μηχανές άρχισαν να δουλεύουν στο φουλ ώστε να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, τους αγρότες, την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε για το 2020 τις εξής παρεμβάσεις:

1. Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.

2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.

3. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%, και των μερισμάτων από 10% σε 5%.

4. Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Αναστολή, επίσης, του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.

5. Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

6. Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% για τα βρεφικά είδη, τα παιδικά καθίσματα και τα κράνη.

7. Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων, που θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Πρόκειται για ένα σχέδιο ελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2020. «Θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα για το 2020» εξήγησε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, για να προσθέσει ότι το 2019 η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα, όπως είπε, η κυβέρνηση «επιστρέφει πίσω τα υπερπλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα πλεονάσματα τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούσε πολύ πάνω από τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί στους πιστωτές, πλήττοντας την οικονομία». «Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα αδίκως της πήραν» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαγγέλλοντας το σταδιακό ξήλωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος από το 2021. Και οι δύο φόροι θα αποτελούν παρελθόν το 2023.