ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές από τον Ντράγκι

Δημοσίευση 12 Σεπτεμβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 12 Σεπτεμβρίου 2019, 13:39
ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές από τον Ντράγκι
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται στις 14:45΄ ώρα Ελλάδος

"Ωρα μηδέν" για τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις αγορές να αναμένουν να μάθουν κατά πόσο η ΕΚΤ θα κινηθεί επιθετικά και σε ποιό βαθμό για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που υφίστανται οι ευρωπαϊκές οικονομίες και το φάσμα μιας νέας υφεσιακής κρίσης.

Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει τελικώς απόφαση για μείωση των επιτοκίων και αυτά καταλήξουν αρνητικά τότε οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, θα πρέπει να πληρώνουν για την υπερβάλλουσα ρευστότητα που διατηρούν.

Αν ωστόσο η ΕΚΤ αποφασίσει να διαμορφώσει τα επιτόκια αυτά με κλίμακες, τότε μια τέτοια απόφαση εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αρνητική επίδραση κατά 2% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs που προσμετρά τις επιπτώσεις στα διάφορα σενάρια για το τι αποφάσεις θα λάβει η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, από τις αρχές του καλοκαιριού ο Μάριο Ντράγκι και οι σύμμαχοί του στην ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρώνουν το έδαφος για περισσότερη τόνωση.

Έως πρόσφατα οι αγορές περίμεναν ένα δυναμικό πακέτο νομισματικής πολιτικής από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά «γερακίσιες» δηλώσεις από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν θολώσει την εικόνα.

Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται στις 14:45΄ ώρα Ελλάδος και δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνται έτσι ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη και οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν εν πολλοίς σταθερές.