ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλμα» στις τιμές του πετρελαίου - Αύξηση πάνω από 10% μετά την επίθεση στην Aramco

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2019, 07:59
«Άλμα» στις τιμές του πετρελαίου - Αύξηση πάνω από 10% μετά την επίθεση στην Aramco
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ΗΠΑ έδειξαν ευθέως ως δράστη της επίθεσης την Τεχεράνη 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άνευ προηγουμένου «άλμα» σημειώνουν οι τιμές στην αγορά πετρελαίου, μετά το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, το οποίο και αφαιρεί περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών, αλλά και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή αλλά και την ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα 15% στα 63,64 δολάρια το βαρέλι και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Αν και στη συνέχεια, μετά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, το ράλι περιορίστηκε, η τιμή του μπρεντ με άνοδο 10% στα 66,35 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008.

H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50% ή κατά 5 εκατ. βαρέλια. Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι η για την επίθεση, που είχε έπληξε τις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και το Χουράις, την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Στην δοκιμαζόμενη από εμφύλιο πόλεμο και ανθρωπιστική κρίση χώρα, η Σαουδική Αραβία στηρίζει με τις δυνάμεις της το καθεστώς και το Ιράν τους αντάρτες.

Οι ΗΠΑ έδειξαν ευθέως ως δράστη της επίθεσης την Τεχεράνη. Από την πλευρά τους οι Ιρανοί απορρίπτουν κάθε κατηγορία και αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για προβοκάτσια, προκειμένου να δικαιολογηθούν μελλοντικές εναντίον τους επιθέσεις.