ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για «έκρηξη» των τιμών στα καύσιμα και στην Ελλάδα - «Aν κάτσει στα 70 δολάρια το πετρέλαιο, η αύξηση θα είναι μεγάλη»

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2019, 09:19
Φόβοι για «έκρηξη» των τιμών στα καύσιμα και στην Ελλάδα - «Aν κάτσει στα 70 δολάρια το πετρέλαιο, η αύξηση θα είναι μεγάλη»
Facebook Twitter Whatsapp

Στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον Περσικό Κόλπο, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας που οδήγησαν σε «άλμα» των τιμών του πετρελαίου. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων.

Μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6 FM», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, εξέφρασε την ελπίδα του η αναταραχή με τις τιμές του πετρελαίου «να μείνει μόνο στο χρηματιστήριο, ώστε να μην αποτυπωθεί στην αντλία»

Ο κ. Κιούσης προειδοποίησε ότι «αν κάτσει στα 70 δολάρια το βάρελι το πετρέλαιο τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη (σ.σ. στην βενζίνη)».

Παρόλα αυτά, επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι «είναι παρακινδυνευμένο να πούμε αν τελικά θα υπάρξει αύξηση.

Τόνισε, τέλος, ότι «δεν μπορεί επειδή υπάρχει η πληροφορία κάποιος να ακριβύνει από σήμερα. Θα τον αποβάλει η αγορά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου, σημείωσε πως η αύξηση της τιμής του αργού θα επηρεάσει σειρά αγροτικών προϊόντων, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Στον ιστότοπό της η ΠΟΠΕΚ αναφέρει πως περιμένει «σημαντική αύξηση» στις τιμές όλων των καυσίμων αύριο Τετάρτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, επεσήμανε πως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί. «Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, όλα είναι υποθετικά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις, αλλά όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις», κατέληξε.

Καθησυχαστικός ο Χατζηδάκης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού, ή αποσταθεροποίησης της αγοράς», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα
.
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα τη Δευτέρα, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 10% σύμφωνα με το Bloomberg, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.