ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίση στον Κόλπο ανοίγει την όρεξη στους επιτήδειους – Σαφάρι κατά της αισχροκέρδειας στα πρατήρια καυσίμων

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2019, 14:47
Η κρίση στον Κόλπο ανοίγει την όρεξη στους επιτήδειους – Σαφάρι κατά της αισχροκέρδειας στα πρατήρια καυσίμων
Facebook Twitter Whatsapp

Στόχος να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές, ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, λόγω της κρίσης στον Περσικό Κόλπο, που οδήγησε χθες σε αλματώδη άνοδο τις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στόχος είναι να εντοπιστούν οι επιτήδειοι προκειμένου «να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο».

Φόβοι για άνοδο των τιμών καυσίμων

Η κρίση στον Περσικό Κόλπο, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησε σε αλματώδη άνοδο των τιμών βενζίνης και πετρελαίου παγκοσμίως, έχει σημάνει συναγερμό και στους εκπροσώπους της αγοράς στην Ελλάδα.

Τη μεγάλη αύξηση της Δευτέρας στην τιμή του πετρελαίου, ωστόσο, ακολούθησε μια ελαφρώς πτωτική τάση της τιμής του στις ασιατικές αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Τρίτης η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,8% και «έκλεισε» λίγο πάνω από τα 68,4 δολάρια, επαναφέροντας -έστω πρόσκαιρα- την ηρεμία. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Brent έφτασε έως και τα 72 δολάρια -καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε μια ημέρα από το 1988, ένα τελικά έκλεισε στα 69,02 δολάρια.

Όπως είναι φυσικό, πρατηριούχοι και καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ).

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς.

Σημειώνεται ότι οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντήζελ κλπ.) και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου των προηγούμενων 5 ημερών. Συνεπώς αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες 1 - 2 ημέρες και θα εξαρτηθούν βέβαια από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.
Περαιτέρω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά με κάθε επιφύλαξη, όπως επισημαίνει, ότι από αύριο Τετάρτη αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές ολων των καυσίμων και του υγραερίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, ενώ υπενθύμισε ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων.

Στα 2 ευρώ η βενζίνη, στο 1,20 το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ, Γιώργο Ασμάτογλου, οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία συνιστούν σοβαρό πλήγμα, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα.

Ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε πως είναι πιθανό να αυξηθούν οι τιμές τόσο του πετρελαίου θέρμανσης, κίνησης, της βενζίνης και του φυσικού αερίου, όσο και αρκετών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Αυξήσεις θα έχουμε ούτως ή άλλως», αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου, επισημαίνοντας την ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ώστε να διατηρηθούν κατά το δυνατόν οι τιμές σε χαμηλό ύψος. «Αν το βαρέλι υπερβεί τα 70 δολάρια το βαρέλι (σήμερα είναι στα 67 δολάρια), αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, αναμένεται να υπάρξει αύξηση ύψους 4% - 5% στον πίνακα των τιμών των πρατηρίων καυσίμων.

«Θα τη δούμε την αύξηση διαδοχικά, οι τιμές επηρεάζονται είτε αγοράζει η Ελλάδα από το Ιράν ή τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές επηρεάζονται» είπε ο κ. Ασμάτογλου και ανέφερε ότι τα πρατήρια δεν έχουν αποθέματα ώστε να απορροφήσουν την αύξηση και να μην μετακυληθεί το κόστος στον καταναλωτή.

Μάλιστα, σημειώνει ότι είναι πιθανή η «έκρηξη» των τιμών στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης του οποίου υπολογιζόταν περίπου στο 1 ευρώ ανά λίτρο, πριν από την επίθεση.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ειδικά ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6 FM», από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, εξέφρασε την ελπίδα του η αναταραχή με τις τιμές του πετρελαίου «να μείνει μόνο στο χρηματιστήριο, ώστε να μην αποτυπωθεί στην αντλία»

Ο κ. Κιούσης προειδοποίησε ότι «αν κάτσει στα 70 δολάρια το βάρελι το πετρέλαιο τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη (σ.σ. στην βενζίνη)».

Παρόλα αυτά, επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι «είναι παρακινδυνευμένο να πούμε αν τελικά θα υπάρξει αύξηση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, επεσήμανε πως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί. «Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, όλα είναι υποθετικά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις, αλλά όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το πεδίο της εμπορίας και της διύλισης, αν το χθεσινό άλμα διατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα, τότε έως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις θα έχουν ήδη «περάσει» στις αντλίες των πρατηρίων και της χώρας μας.