ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «καπέλο» στη βενζίνη - Οι εκτιμήσεις των βενζινοπωλών - Αγωνιούν οι καταναλωτές

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 14:21
Έρχεται «καπέλο» στη βενζίνη - Οι εκτιμήσεις των βενζινοπωλών - Αγωνιούν οι καταναλωτές
Facebook Twitter Whatsapp

Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι οι οδηγοί θα δουν τσιμπημένες τιμές στις αντλίες τις επόμενες 24 ώρες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης αναμένεται να δουν οι καταναλωτές τα επόμενα 24ωρα, αν δεν αποκλιμακωθεί η κρίση στον Περσικό Κόλπο, που έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, η ανησυχία είναι μεγάλη, με τους βενζινοπώλες να εκτιμούν ότι οι οδηγοί θα δουν τελικά τσιμπημένες τιμές στις αντλίες.

Η εγχώρια αγορά καυσίμων παραμένει σε επιφυλακή και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μετά το αρχικό σοκ, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο σήμερα το πρωί οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 0,03% στα 62,68 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,19% στα 58,15 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, διυλιστήρια, εταιρείες και πρατηριούχοι εκτίμησαν ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας, εκτιμώντας ότι η επίπτωση στις τιμές δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-5 λεπτά μέχρι την Παρασκευή.

Ωστόσο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει ανοίξει την όρεξη σε αρκετούς επιτήδειους στη χώρα μας για προκαταβολικό «καπέλο» στη βενζίνη.

Τι λένε οι βενζινοπώλες

«Αν προχωρήσουν αυτές οι αμελητέες και προστεθούν οι αυξήσεις σε βάθος δεκαημέρου, θα πούμε ότι θα έχει ακριβύνει αρκετά η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης», αναφέρει στην κάμερα του OPEN TV ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

«Με ακριβότερο καύσιμο, κατά 5 λεπτά/λίτρο σταδιακά, εκτιμάται ότι θα ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους οι οδηγοί στον νομό Θεσσαλονίκης», εκτίμησε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων “Άγιος Χριστόφορος”, Θέμης Κιουρτζής.

«Οι αυξήσεις των τιμών διυλιστηρίου ακόμη δεν έχουν περάσει στα πρατήρια» και πρόσθεσε ότι, «με χρονοκαθυστέρηση μεν, τελικά αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλήσουν στο καταναλωτικό κοινό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Κιουρτζής εκτίμησε πως «σιγά σιγά θα έρθει μια μικρή αύξηση στα καύσιμα, της τάξης των 1-2 λεπτών.

«Ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί ο κόσμος. Είναι παιχνίδι των μεγάλων. Ξέρουμε πολύ καλά τη δύναμη που έχει το πετρέλαιο. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Καταστρέφει χώρες. Δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε ούτε να πανικοβάλουμε τον κόσμο, να τρέχει στα πρατήρια και να γεμίζει τα αμάξια του» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στο One Channel, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

«Σαφάρι» ελέγχων για τα καύσιμα

Στην Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.
  • Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.
    Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των
  • τιμών.
    Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.
  • Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή