current views are: 6

24 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση16:51

Αυτό είναι το πρώτο κυβερνητικό μέτρο για τη στήριξη των ξενοδόχων μετά το «κανόνι» της Thomas Cook

Απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την απόδοση τέλους διαμονής για το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως και 10 Οκτωβρίου – Αναμένεται η έκδοση ΠΝΠ

Δημοσίευση 16:51’

Απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την απόδοση τέλους διαμονής για το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως και 10 Οκτωβρίου – Αναμένεται η έκδοση ΠΝΠ

Το πρώτο κυβερνητικό μέτρο για τη στήριξη των ξενοδόχων που επλήγησαν από το «κανόνι» της Thomas Cook φαίνεται πως είναι γεγονός. Και αυτό, σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ, αναμένεται άμεσα να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την απόδοση τέλους διαμονής για το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως και 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το επόμενο διάστημα, το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες».

Επιπρόσθετα, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή σύσκεψη, αν τα δεδομένα το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος, ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν οι ξενοδόχοι και ζήτησε την εφαρμογή της ΠΟΛ του 2015, καθώς με αυτήν δόθηκε άμεσα λύση στο παρελθόν, όταν αντίστοιχα είχαν πτωχεύσει μεγάλοι «τουρ οπερέιτορ» από την Ρωσία. «Χωρίς δικαστική απόφαση, προσκομίζεις τιμολόγια στην εφορία για να μην πληρώσεις ΦΠΑ σε λεφτά που δεν θα εισπράξεις ποτέ και να μην χρεωθείς στα έσοδα σου για τον φόρο που θα προκύψει από ανείσπρακτα χρήματα», σημειώνει ο κ. Τάσσιος. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο ίδιος, «είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί η ζημία για τους ξενοδόχους. Μόνο με την απλή καταβολή των τιμολογίων στις αρμόδιες αρχές, θα αποδειχθεί το ποσό που δεν θα εισπράξει από την Thomas Cook, αλλά θα υποχρεωθεί να πληρώσει ΦΠΑ, αν δεν ληφθεί πολιτική μέριμνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ΣΕΤΕ, η ζημιά ανέρχεται μεταξύ 250 εκατ. και 500 εκατ. ευρώ.

Πόσοι είναι οι «εγκλωβισμένοι» τουρίστες

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση απομάκρυνσης των βρετανών τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Για την Ελλάδα συνολικά υπάρχουν 13 προορισμοί στους οποίους υπάρχουν τουρίστες που πρέπει να επαναπατριστούν με άλλες πτήσεις. Συγκεκριμένα οι περιοχές και ο αριθμός των τουριστών, όπως τους αναφέρει η Daily Mail, είναι οι εξής:

  • Πέλλα 400
  • Ακτιο 1.458
  • Κέρκυρα 4.036
  • Διαγόρας Ρόδου 3.245
  • Ηράκλειο 3.038
  • Καλαμάτα 1.135
  • Κεφαλλονιά 1.789
  • Κως 2.201
  • Μύκονος 252
  • Μυτιλήνη 934
  • Σαντορίνη 1.578
  • Σκιάθος 2.922
  • Ζάκυνθος 7.187 

Την ίδια στιγμή, στη Σκιάθο αναμένονται τρία αεροσκάφη για να παραλάβουν τους τουρίστες, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής της FRAPORT στη Σκιάθο, Στέφανο Λαμπρόπουλο. Άλλωστε, από το πρωί της Δευτέρας, στη Σκιάθο έχουν καταφθάσει δύο διπλωματικοί υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας για να καταγράψουν και να συντονίσουν την κατάσταση.

Οι επόμενες πτήσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή με επιπλέον τέσσερα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία για τη μεταφορά άλλων 750-800 Άγγλων τουριστών και την Κυριακή ακόμη δύο ή τρία αεροπλάνα για τη μεταφορά επιπλέον περίπου 500 ατόμων με προορισμό αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.


σχετικα αρθρα