ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Σε πρωτοφανή επίπεδα το παγκόσμιο χρέος

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 16:03
Deutsche Bank: Σε πρωτοφανή επίπεδα το παγκόσμιο χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 150 ετών

Το επίπεδο του παγκόσμιου χρέους εκτοξεύτηκε τα χρόνια που ακολούθησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση, αγγίζοντας επίπεδα πρωτόγνωρα για καιρό ειρήνης.

Ανάλυση της Deutsche Bank δείχνει, αναφέρουν οι Financial Times, ότι οι μεγάλες οικονομίες έχουν χρέη που κατά μέσο όρο υπερβαίνουν το 70% του ΑΕΠ τους. Το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 150 ετών, εξαιρουμένου ενός απότομου άλματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε αντίθεση με άλλες περιόδους, στις οποίες οι κυβερνήσεις επιτύγχαναν πλεονάσματα, τα ελλείμματα έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο σε πολλές σύγχρονες δημοκρατίες.

Εν τω μεταξύ, όποιος ελπίζει σε μια επανάληψη της μεγάλης απομόχλευσης του 1945-80, όταν στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έπεσε κατά 100 ποσοστιαίες μονάδες, το πιθανότερο είναι πως θα απογοητευτεί.

«Το πρόβλημα με την επανάληψη ενός τέτοιο σεναρίου σήμερα είναι ότι η μεταπολεμική εποχή γνώρισε πολύ υψηλότερη ανάπτυξη λόγω των ευνοϊκών δημογραφικών τάσεων, της ανοικοδόμησης και της υψηλής παραγωγικότητας» σημειώνει ο Τζιμ Ράιντ της Deutsche Bank.

Ο κ. Ράιντ υποστηρίζει πως το πιθανότερο είναι να δούμε τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν τις παρεμβάσεις στις αγορές, οι οποίες έχουν επιτρέψει στις κυβερνήσεις να εκδώσουν περισσότερο χρέος.